FANtv-nl-logo-mobile

Alfa Romeo Crosswagon Q4 en Sportwagon Q4

Alfa Romeo keert terug in de wereld van de 4x4´s met de Crosswagon Q4 en de Sportwagon Q4. De Sportwagon Q4 is een 4x4 uitvoering van de gewone Sportwagon. De Crosswagon Q4 is compleet nieuw en een soort SUV (Sport Utility Vehicle).Tijdens de Salon van Genève 2004 presenteert Alfa Romeo de Alfa Crosswagon. Een wereldprimeur, die in meerdere opzichten de aandacht van het publiek zal trekken. Hij onderscheidt zich door een unieke combinatie van stijl en functionaliteit. De Alfa Crosswagon heeft alles wat je van een SUV model verwacht, met behoud van de dynamiek die nu eenmaal onlosmakelijk aan een Alfa Romeo is verbonden. Integendeel, hij is in menig opzicht juist sportiever geworden.
Met de presentatie van de Alfa Crosswagon herintroduceert het Italiaanse merk de vierwielaandrijftechniek. Alfa's eerste 4x4 werd reeds in 1951 gebouwd en meer recente voorbeelden zijn de Alfa 33 4x4 en de Alfa 155 Q4.


De Alfa Crosswagon past overal thuis: in de stad of op een onverharde weg, een prachtig slingerende bergweg of de oprit van een topklasse hotel. De Italiaan is sportief, stijlvol en zeer veelzijdig. Vanzelfsprekend kun je de Crosswagon in een oogopslag als 4x4 herkennen. Kijk naar de sierlijke en sterke aluminium bescherming langs de onderkant van het koetswerk en de bumpers, de aangepaste grille, zijn zes centimeter grotere rijhoogte en de 225/55 R17 all weather banden op speciale 17 inch wielen. Ook de afwerking van het interieur is op talloze punten nieuw.Een ander highlight is de techniek van de reeds gememoreerde vierwielaandrijving. De Alfa Crosswagon beschikt over een Torsen C systeem met drie differentieels die de aandrijfkrachten naar behoefte traploos variërend over de voor- en achterwielen verdelen. Deze techniek onderscheidt zich door de uitzonderlijk snelle reactie op tractieverlies van een of meerdere wielen.Met andere woorden: de Alfa Crosswagon weet niet alleen uitstekend weg met onverharde wegen, maar biedt ook extra veiligheid op een meer gangbaar wegdek. Zeker bij gladheid. De vierwielaandrijving is immers permanent actief. Het spreekt vanzelf dat ook de wielophanging en remmen aan de nieuwe dynamische mogelijkheden zijn aangepast. Zo zijn de voorremmen afgeleid van de exemplaren die ook in de GTA worden gemonteerd. Verder present is het dynamische VDC stabiliteitssysteem.
De Alfa Crosswagon wordt uitgerust met de nieuwe 1.9 JTD 16V MultiJet krachtbron. Soepel en ongekend sterk: hij staat te boek voor een vermogen van 150 pk en een trekkracht van liefst 305 Nm. 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl