FANtv-nl-logo-mobile

Jaguar Advanced Lightweight Coupe (concept)

Deze high-performance concept car, ontworpen door het vooruitstrevende ontwerpteam van Jaguar onder toeziend oog van de befaamde designchef Ian Callum, staat voor meer dan alleen de nieuwe designfilsofie. De Advanced Lightweight Coupe vertegenwoordigt de toekomst van Jaguar.De Advanced Lightweight Coupe laat zien welke richting Ian Callum opgaat met de volgende generatie Jaguars. Deze zullen net als de 2+2 concept car, een wilskrachtig en onweerstaanbaar uiterlijk krijgen en het Jaguar-ontwerp stevig in de 21e eeuw neerzetten.


Ontwerpfilosofie
De visie van ontwerpchef Ian Callum voor de volgende generatie Jaguars is duidelijk zichtbaar in de Advanced Lightweight Coupe. 

De lijnen van deze concept car zijn mooi en krachtig tegelijk – een overtuigende combinatie van ronde lijnen, benadrukt door strakke details. Het resultaat: een auto die onmiskenbaar een echte Jaguar is. Door de karakteristieke, spits toelopende voor- en achterkant wekt de Advanced Lightweight Coupe de indruk alsof de wielen geheel op de hoeken staan en er daarna niets meer komt. Dit geeft de auto een zeer spannende uitstraling en een waar gevoel van kracht en potentie. In combinatie met de prachtig gelijnde carrosserie zorgt dit voor het belangrijkste ingrediënt voor een sportauto, die een duidelijke indicatie geeft hoe Jaguar-modellen er in de toekomst zullen uitzien.

Exterieur
Iedere ronding van de aluminium carrosserie, iedere opgaande of neergaande lijn is welbewust, precies en berekenend gekozen. De Advanced Lightweight Coupe staat op unieke 21 inch lichtmetalen wielen met speciaal ontwikkelde Pirelli banden onder brede, vloeiend gevormde wielkasten. De wielkasten aan de achterzijde verdienen speciale aandacht, omdat hun prominente bollingen de wielen nog groter doen lijken in verhouding tot de carrosserie.


Vanaf de radiatorgrille loopt een prominente verhoging in de motorkap tot aan de onderkant van de voorruit, hetgeen echte kracht uitstraalt. Van daaruit loopt een zuivere, spontane lijn naar de taps toelopende achterkant, waar in het midden beide uitlaten zijn gemonteerd.


De koplampen wijken af van de eenvoudige elliptische lenzen, die op de huidige Jaguars worden toegepast. In plaats daarvan geeft een meer eigentijds, hoekiger ontwerp de AI-C een scherper aanzien en helpen de koplampen je ogen om de hoek van de auto te trekken in de richting van de nieuwe chromen 'kieuwen' achter de voorwielen. Deze laatste zorgen voor koeling van de motor en verbeteren de aërodynamische stroming naar de achterkant.


Interieur
In overeenstemming met het ingetogen en eigentijdse gevoel van Jaguars recente concept cars, is het interieur sober en toch onomstotelijk luxueus en uitnodigend. Het interieur van de Advanced Lightweight Coupe is ruimer en beter verpakt dan eerdere Jaguar coupés.
Deze Jaguar heeft indrukwekkend veel hoofdruimte, in hoogte en lengte verstelbare sportstoelen vóór en individuele kuipstoelen achter.Het interieur is volledig bekleed met geelbruin leder, met een zichtbaar stiksel op de bekleding van portieren en dashboard. Aluminium elementen fungeren als sierraden en accentueren het eigentijdse gevoel in het interieur. Opvallend is de dashboardconsole in het midden, waarin zich het geavanceerde Alpine telematicascherm bevindt dat de gebruiker informatie geeft in de vorm van een 'pulse' als hij de knoppen op het scherm aanraakt.

Het ontwerp van het instrumentenpaneel weerspiegelt de vorm van het stuurwiel en bevat tussen de wijzerplaten een hoge-resolutiescherm. Dit levert de bestuurder extra informatie en informatie omtrent het DVD-navigatiesysteem. Achter het stuurwiel bevinden zich de paddles die de automatische versnellingsbak bedienen – voor het eerst wordt deze technologie in een Jaguar toegepast.


Conclusie
De Advanced Lightweight Coupe is een prachtige, snelle Jaguar die een spannende toekomst inluidt. De talenten van Ian Callum en zijn ontwerpteam worden in deze auto gecombineerd met magnifieke technische expertise – een combinatie die elk volgend Jaguar-model op dynamisch en visueel gebied zal waarmaken.


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl