FANtv-nl-logo-mobile

Nissan test X-Trail FCV

Nissan werkt al geruime tijd aan de ontwikkeling van auto's met waterstofaandrijving. Onlangs introduceerde het merk de X-Trail FCV als conceptmodel op basis van deze brandstofceltechniek.


Dit model is in een vergevorderd ontwikkelingsstadium en zal vanaf februari op de openbare weg in Japan worden getest.Ruim tien jaar geleden startte Nissan met de ontwikkeling van een Fuel Cell Vehicle, of FCV. Bij dit concept wordt waterstofgas in een brandstofcel omgezet in water, waarbij de vrijgekomen energie wordt benut voor de aandrijving van het voertuig.


De X-Trail is een SUV die wordt aangedreven door een 90 kW sterke brandstofcelunit. In tegenstelling tot de unit van het model uit 2003 is deze brandstofcelunit door Nissan zelf ontwikkeld. De unit is 60 procent kleiner dan die van zijn voorganger, maar werkt veel efficiënter. Ondanks de compactere afmetingen levert de unit 40 procent meer vermogen. De topsnelheid van de nieuwe X-Trail FCV bedraagt 150 km/uur, waarmee de auto 5 km/uur sneller is dan de oude FCV.

Vergelijkbare artikelen