FANtv-nl-logo-mobile

Volkswagen Space-Up! Blue

Volkswagen stelt op de Autoshow van Los Angeles de volgende telg van de 'New Small Familiy' voor: de Space-Up! Blue.


Dit is de eerste auto ter wereld die is uitgerust met een 'warme brandstofcel' in combinatie met twaalf Lithium-Ion-batterijen. De Space-Up! Blue heeft een plug-in functie voor het opladen van de batterijen en maakt ook gebruik van zonne-energie. Door dit alles is de Space-Up! Blue een 'zero emission vehicle'.


De door Volkswagen ontwikkelde warme brandstofcel heeft ten opzichte van de conventionele 'koude' brandstofcel belangrijke voordelen: hij is lichter, compacter en heeft minder randapparatuur nodig. Daardoor is hij ook nog eens veel goedkoper en dat komt goed van pas met het oog op serieproductie. De warme brandstofcel van de Space-Up! Blue bevindt zich voorin de auto, wordt gevoed door waterstof en hij drijft een 61 pk sterke elektromotor aan. De Space-Up! Blue weegt 1.090 kilo en sprint in 13,7 seconden van 0-100 km/h.

Deze krachtbron is achterin de auto geplaatst. In de vloer van de auto zijn twee veiligheidstanks ondergebracht, waarin totaal 3,3 kilo gecomprimeerde waterstof kan worden opgeslagen. Deze hoeveelheid is goed voor een actieradius van 250 km.


De Space-Up! Blue beschikt ook over een pakket van twaalf compacte en efficiënte Lithium-Ion batterijen. Deze batterijen bevinden zich onder de achterbank zijn op te laden via het stopcontact (plug-in) of via de brandstofcel. Ook het solar-dakpaneel helpt mee de accu's op te laden: hij levert maximaal 150 Watt. Met volledig opgeladen batterijen, heeft de Space-Up! Blue een actieradius van 100 kilometer, ruim voldoende voor intensief gebruik in de stad. De totale actieradius van de auto komt daarmee op 350 kilometer.

Net als de andere leden van de New Small Family is de Space-Up! Blue zeer compact. Hij heeft dezelfde lengte (3,68 m) en breedte (1,63 m) als de onlangs in Tokio voorgestelde Space-Up! De hoogte bedraagt 1,57 m.


Voor het uiterlijk van de Space-Up! Blue heeft Volkswagen zich laten inspireren door de Sambabus, die in de jaren vijftig bijzonder populair was. Vooral de in het verhoogde dak geïntegreerde ruiten springen daarbij direct in het oog.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl