FANtv-nl-logo-mobile

NedCar viert veertigste verjaardag

Het is meer dan eens kantje boord geweest, maar vandaag viert Nedcar in het Limburgse Born zijn 40-jarig bestaan. Lees hier over  de geschiedenis van deze Nederlandse autofabriek.


Krap een paar weken voor de Europese productiestart van Mitsubishi's uiterst succesvolle Outlander, viert NedCar vrijdag 27 juni haar 40-jarig bestaan. De in het Limburgse Born gelegen autofabriek heeft in haar rijke en tumultueuze historie een belangrijke functie vervuld in de regio.Op 27 juni 1968 verklaarde Koningin Juliana de fabriek in Born officieel voor geopend als productiefaciliteit voor autofabrikant DAF, die toentertijd om productiecapaciteit verlegen zat. Toen DAF vervolgens in 1975 de personenautodivisie van Volvo Car B.V. overnam, werden er in Born Volvo's geproduceerd. In augustus 1991 ging de Nederlandse Staat een joint venture aan met Mitsubishi Motors Corporation en Volvo Car Corporation voor de productie van een aantal modellen van beide fabrikanten, en werd NedCar – voluit Netherlands Car B.V. – opgericht. In februari 1999 verkocht de Nederlandse overheid haar aandelen in NedCar aan Mitsubishi en Volvo, die hierdoor beide een belang van 50 procent verwierven.


Ruim 4,5 miljoen auto's
In maart 2001 kocht Mitsubishi Motors de Zweden uit en werd daarmee 100% eigenaar van NedCar. Als dochterorganisatie is NedCar verantwoordelijk voor de productie van inmiddels 950.000 Carisma's, Space Stars en Colts. In totaal rolden er inmiddels 4.560.000 auto's van de merken DAF, Volvo, Smart en Mitsubishi van de band.Door de jaren heen heeft NedCar bewezen kwalitatief hoogwaardig en kostenefficiënt auto's te kunnen produceren die volledig voldoen aan de door Mitsubishi gestelde hoge eisen en standaarden. Beschikkend over een vloeroppervlakte van 927.000 m² - waarvan 322.000 m² overdekt - en gebruikmakend van een vrijwel geheel geautomatiseerd productieproces (met meer dan 600 industriële robots) produceerde het bedrijf alleen in 2007 al 62.000 auto's. Als Nederlands enige grootschalige autofabriek levert NedCar met een totaal van 10.000 directe en indirecte banen ook een belangrijke bijdrage aan het economische welzijn van Limburg en de aangrenzende provincies in Duitsland en België.Colt, Outlander, 4007, C-Crosser
Met de B-segment Mitsubishi Colt als belangrijkste productiepijler sinds 2004 (tot nu toe 283.000 stuks) bereidt NedCar zich momenteel voor op de volgende ontwikkelingsfase: de fysieke productietransfer van Japan naar Nederland deze zomer van de Mitsubishi Outlander. Volgend jaar gevolgd door de Peugeot 4007 en Citroën C-Crosser uit het programma van PSA Peugeot Citroën.


Het besluit bovenstaande transfers te realiseren, is genomen om de zware werkdruk in de fabriek in Mizushima, op het Japanse eiland Bitchu, te ontlasten. Dit enerzijds om geen verkoopkansen te missen van de in Europa uiterst populaire modellen en anderzijds om in Mizushima meer ruimte te creëren voor de productie ten behoeve van alle wereldmarkten van de nu al zeer succesrijk gebleken nieuwe Lancer-familie.


Wervingscampagne
Vooruitlopend op de productie-uitbreiding is NedCar een wervingscampagne gestart die uiteindelijk moet resulteren in een toename van het productiewerknemersbestand van 1.600 naar 2.000+ man/vrouw. Ter ondersteuning van de plannen was er onder andere een loterij opgezet waarbij iedereen die NedCar feliciteerde met haar 40ste verjaardag, kans maakte op een unieke Mitsubishi Colt in de nationale kleur oranje. Morgen zal de gelukkige winnaar uit meer dan 12.000 ingezonden felicitatiekaarten worden getrokken. Dit tastbare bewijs van de populariteit van NedCar wordt momenteel in de fabriek tentoongesteld (zie foto).Kostenefficiëntie
Als gevolg van al deze ingrijpende veranderingen binnen de diverse productiefaciliteiten zal het aantal in Born geproduceerde auto's vanaf de tweede helft van 2008 substantieel stijgen, resulterend in een corresponderende mate van kostenefficiëntie.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl