FANtv-nl-logo-mobile

Citroën Berlingo gezinsauto van 2009

De Citroën Berlingo is Gezinsauto van het Jaar 2009 en daarmee de winnaar van deze prestigieuze verkiezing, die dit jaar voor de elfde keer is georganiseerd.


De Peugeot 308 SW eindigde als tweede en de Volkswagen Golf Variant als derde. De prijs werd vandaag ­– 30 oktober – op de Jonge Gezinnen Beurs in Utrecht uitgereikt aan Anouk van Vliet van Citroën Nederland.De winnaar is op democratische wijze en met een overduidelijke meerderheid aan stemmen gekozen door 15.000 bezoekers van de overkoepelende website www.gezinsautovanhetjaar.nl van de organiserende bladen Ouders van Nu, Kinderen en Groter Groeien van Jonge Gezinnen, en van www.kampioen.nl van de ANWB.


Aan de verkiezing Gezinsauto van het Jaar 2009 werd deelgenomen door negen actuele gezinsauto's. Dit waren (in alfabetische volgorde) de Citroën Berlingo, Dodge Journey, Ford Focus Wagon, Hyundai i30 CW, Kia cee'd Sporty Wagon, Peugeot 308 SW, Renault Kangoo, Skoda Fabia Combi en Volkswagen Golf Variant. Tijdens de eerste ronde van de verkiezing selecteerde een vakjury uit deze negen auto's drie finalisten, die vervolgens de eindstrijd met elkaar zijn aangegaan. Het publiek kon vervolgens online stemmen op de Citroën, Peugeot of Volkswagen. De Gezinsauto van het Jaar is daarmee een echte publieksprijs.Over de Gezinsauto van het Jaar
Bij de verkiezing van de Gezinsauto van het Jaar gaat de strijd tussen actuele vijfdeurs auto's (hatchbacks, stationwagons en MPV's), die in de periode van mei 2007 tot mei 2008 op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd. De auto's moeten voldoende ruimte bieden aan een gezin met twee kinderen en een consumentenprijs hebben van maximaal € 27.500,–. De vakjury heeft bij het maken van de voorselectie vooral gelet op veiligheid, interieurruimte, toegankelijkheid van het interieur zowel voor kinderzitjes als voor kinderwagens en andere bagage, prijs-kwaliteitverhouding, standaarduitrusting, rijeigenschappen en comfort. Ook de resultaten die de geteste auto's eerder hebben geboekt bij het testteam van ANWB Roadtest en bij de botsproeven van Euro NCAP, wegen mee in de keuze van de vakjury. Uiteindelijke bepaalt de consument welke auto zich een jaar lang Gezinsauto van het Jaar 2009 mag noemen. Op de website www.gezinsautovanhetjaar.nl konden bezoekers hun voorkeur voor een van de drie genomineerden uitspreken.


Elftal Gezinsauto's van het Jaar
De verkiezing van de Gezinsauto van het Jaar werd voor het eerst gehouden in 1998, toen de Daewoo Nubira Stationwagon de eerste winnaar was. Daarna viel de keuze van jury en publiek op achtereenvolgens de Ford Focus Wagon (1999), Citroën Xsara Picasso (2000), Nissan Almera Tino (2001), Peugeot 307 (2002), Toyota Corolla Verso (2003-04) Volkswagen Touran (2005), Mazda5 (2006), Opel Zafira (2007) en Citroën C4 Picasso (2008). De Citroën Berlingo maakt dit jaar het elftal compleet. Het is de derde Citroën die de titel Gezinsauto van het Jaar wint.


De vakjury bestond dit jaar uit:
Frank Buma (ANWB, Redacteur Kampioen)
Fred Hak (ANWB Roadtest)
Ed Lodewijks (ANWB, Hoofdredacteur Kampioen)
Brigitte Donders (Hoofdredacteur Kinderen)
Yolande de Best-Meijer (Hoofdredacteur Ouders van Nu & Groter Groeien)
Carla van Klaveren (Jonge Gezinnen)

Vergelijkbare artikelen