FANtv-nl-logo-mobile

Serengeti Arctic Challenge 2005

De Serengeti Arctic Challenge 2005 zit er weer op. Maar liefst 21 teams trotseerden de loodzware tocht door de barre winterse kou van Scandinavië. Team ABT kwam uiteindelijk als eerste over de finish, gevolgd door Hyundai DeTra en Team Communicatie Kant.Arctic Challenge
Deze rally wordt gereden in standaard productiewagens. Om kans te maken op de overwinning komt het aan op teamwork, navigatie, rijvaardigheid en snelheid. Elk team mag zijn eigen, individuele, route bepalen. De kortste route hoeft niet altijd de snelste te zijn en de teams hebben er dan ook al flink wat rekenwerk op zitten voordat ze überhaupt de eerste kilometer kunnen afleggen.

Haastige spoed is ook tijdens de Arctic Challenge niet goed, want nergens mag harder worden gereden dan de plaatselijk geldende snelheidslimiet. De snelheid en route van de teams worden nauwlettend in de gaten gehouden op het kantoor van de organisatie met behulp van een GPS-tracking systeem. Stiekem te hard rijden is er dus niet bij, dat levert strafpunten en bij meerdere overtredingen diskwalificatie op.


2005
Dit jaar ging de Arctic Challenge van start in Lichtenvoorde. De open inschrijving leverde dit jaar 21 deelnemende teams op van bedrijven en gesponsorde particulieren. De eerste etappe wordt verreden over 2800 kilometer, nonstop van Lichtenvoorde naar Kuusomo, een klein plaatsje in Noord-Finland, gelegen aan de russische grens -niet echt een plek voor teenslippers en korte broeken.
Het ene team gokt op een snelle verplaatsing over de weg, andere teams proberen juist tijd te winnen met alternatieve routes per ferry. Het is keuzes maken, rekenen en vooral niet in slaap vallen. Na een lange nachtelijke rit en eenmaal boven Stockholm worden de omstandigheden er bepaald niet beter op. Schuivers zitten hier in een klein hoekje.


De Arctic Challenge is een wedstrijd, waarbij de deelnemers moeten afzien en natuurlijk graag willen winnen. De nadruk ligt echter op 'de ervaring' en 'sportiviteit'; Er wordt bijvoorbeeld wél van de deelnemers verwacht dat ze stoppen om iemand met pech te helpen.


Team ABT finishte als eerste met een totale tijd van 67 uur en 11 minuten (inclusief 2 uur en 17 minuten straftijd). Hyundai DeTra volgde met een tijd van 69 uur en 35 minuten (2 uur straftijd). Team Communicatie Kant werd derde met 69 uur en 59 minuten (2 uur en 20 minuten straftijd).


Lijkt het jou ook leuk om een keer mee te doen? Je kunt je nu alvast inschrijven voor de Arctic Challenge 2006! Kijk op de website voor meer informatie. www.arctic-challenge.nl


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl