FANtv-nl-logo-mobile

Goede prestatie van Urmo Aava met Suzuki Ignis

Suzuki-rijder Urmo Aava is tijdens de Rally d'Italia-Sardinia, de vierde ronde uit het Junior World Rally Championship, op de tweede plaats geëindigd. Ondanks behoorlijk wat problemen klasseerden Suzuki Ignis-rijders P-G Andersson en Guy Wilks zich als vijfde en zesde, met de Jipocar Ignis van Martin Prokop op de zevende plaats.Een prima resultaat: vier Suzuki's bij de eerste acht! Het ongebruikelijke warme weer gedurende de drie dagen en de ruige condities decimeerden het startveld behoorlijk, met een aantal uitvallers 'van niveau'.


De temperatuur lag behoorlijk hoger dan was voorspeld, soms boven de dertig graden, terwijl de scherpe rotsstenen zorgden voor talloze lekke banden.

De acties op de klassementsproeven waren 'fast and furious', waarbij de nieuw ontwikkelde Citroën C2 de grootste opponent bleek voor Suzuki. Tot aan de laatste proef was onduidelijk wie uiteindelijk zou winnen dankzij de onvoorspelbare omstandigheden. Niet in de problemen komen was de opdracht en de sleutel naar succes en Urmo Aava reed voorzichtig maar uiterst snel, na een half jaar afwezigheid op de rallypaden. Het was de eerste keer dat de man uit Estland de vijfdeurs Ignis bestuurde, maar hij raakte snel gewend aan zijn nieuwe rallywapen. Hij zette een paar uitstekende tijden op de klokken en scoorde zijn beste resultaat tot nu toe.


Regerend Junior World Champion P-G Andersson raakte tijdens de tweede dag op proef 8 in de problemen, toen hij naar de kant moest met een defecte versnellings-bak, waardoor zijn Ignis geen aandrijving meer had. Hij verloor daardoor zijn vierde plaats. Op de eerste proef had hij ook al een lekke band opgelopen. Dankzij de nieuwe reglementen mocht hij de laatste dag weer aan de start verschijnen, waardoor hij toch nog belangrijke punten in de wacht kon slepen.

Suzuki-rijder Kosti Katajamaki leidde de rally enige tijd, totdat hij op de tweede dag drieënhalve minuut verloor nadat hij van de weg was geraakt. Niet alleen verloor hij de koppositie, ook namen toeschouwers de voorste spatborden van zijn auto mee naar huis. Hij vocht zich terug naar de vierde plek, maar de uiterst slechte wegen eisten ook hun tol van zijn auto. Zijn wielophanging raakte verbogen en tot overmaat van ramp werd er een gat geslagen in zijn oliecarter. Zijn monteurs probeerden het probleem nog op te lossen, maar Kosti was uiteindelijk genoodzaakt op te geven.

De door tweevoudig wereldkampioen Marcus Grönholm gesteunde Fin verklaarde: “Soms win je en soms verlies je, en ditmaal verloor ik. Ik was heel tevreden over onze snelheid, maar je moet wel finishen. We hebben ons best gedaan maar de wegen waren heel erg slecht.” De jeugdige Tsjech Martin Prokop, in een Ignis van Jipocar, scoorde zijn eerste punten dit jaar dankzij een zevende plek. “Mijn doel was om zoveel mogelijk te leren, want ik heb weinig ervaring. Om dan punten te scoren is fantastisch.”


De volgende ronde in het Junior World Rally Championship is de Acropolis Rally in juni, maar P-G Andersson en Guy Wilks zullen al in mei weer in actie komen tijdens de Cyprus Rally. Deze ronde uit het Wereldkampioenschap Rally staat bekend om het ruige terrein en de vele rotsstenen; Sardinië is dan ook een goede leerschool geweest.


De strijd om de eerste plaats in het kampioenschap is nu ongemeen spannend geworden, waarbij de toprijders van Citroën en Suzuki slechts twee punten uit elkaar liggen!

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl