FANtv-nl-logo-mobile

Hybride Toyota wint 24-uursrace

Toyota heeft geschiedenis geschreven door met de hybride Supra HV-R de 24-uursrace van Tokachi in Japan te winnen.


Toyota zorgde daarmee voor een primeur: het was de eerste keer dat een hybride auto een race won.Het succes van de Supra is het resultaat van Toyota's deelname aan de race van vorig jaar. Toen was Toyota de eerste fabrikant die een hybride auto – de Lexus GS 450h – inschreef voor de 24-uursrace van Tokachi. De Lexus finishte als 17e in het algemeen klassement.


Door hybridetechniek in te zetten in de autosport hopen de Toyota-ingenieurs kennis te verzamelen om hybridesystemen – zoals die bijvoorbeeld in de Toyota Prius worden toegepast – efficiënter en lichter te maken. In het tweede jaar dat Toyota met een hybride auto aan wedstrijden deelneemt, kon het de gegevens benutten die het met de race van vorig jaar had verzameld. Aan de hand daarvan heeft Toyota een speciale nieuwe raceauto ontwikkeld die de grenzen van de hybridetechnologie verlegt.


De raceauto is gebaseerd op de Toyota Supra GT die wordt gebruikt in de Japanse Super GT-klasse. Deze Supra GT is voorzien van speciaal voor de racerij ontwikkelde hybridetechniek. Om het systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken en energie te regenereren, zijn twee kenmerkende systemen geïntegreerd:


1. Drie elektromotoren
In de Supra HV-R is een speciale vierwielaandrijving toegepast die bestaat uit twee 10 kW (14 pk) elektromotoren in de voorwielen en een 150 kW (205 pk) motor die de achterwielen aandrijft. Dankzij het energieregeneratiesysteem met deze drie motoren/generatoren kan de auto veel meer energie terugwinnen tijdens hard remmen.


2. Speciaal ontwikkelde condensator
Vanwege het feit dat de auto tijdens het racen veelvuldig maximaal accelereert en afremt, is een systeem nodig dat snel energie kan opnemen en afgeven. Daarom is de Supra HV-R uitgerust met speciale condensators in plaats van de gebruikelijke oplaadbare accu's.

Vergelijkbare artikelen