FANtv-nl-logo-mobile

Gabriele Tarquini wint in Tsjechië

Tarquini versterkte de leiding in het WTCC door een overwinning in de tweede wedstrijd. Tom Coronel had een minder leuk weekend.


Ondanks een flinke hoeveelheid handicapgewicht als gevolg van zijn goede resultaten in eerdere races dit seizoen haalde SEAT-coureur Gabriele Tarquini ook tijdens het vijfde raceweekend van het FIA WK Toerwagens (WTCC) op het circuit van Brno in Tsjechië volop punten binnen.Nadat hij in de eerste race als zesde was geëindigd, wist hij in de tweede wedstrijd de overwinning naar zich toe te trekken. Daarmee vergrootte hij zijn leiding in de tussenstand van het kampioenschap. De Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel werd in de eerste race door een concurrent van de baan gereden en kwam daardoor niet verder dan de achttiende plaats. Doordat zijn auto moest worden gerepareerd, moest hij in de tweede wedstrijd achteraan het veld starten. Hij eindigde na een keurige inhaalrace nog als dertiende.


“Van tevoren wisten we al dat het raceweekend in Brno moeilijk zou worden, want met mijn SEAT Leon met benzinemotor ben ik daar in het nadeel ten opzichte van de achterwielaandrijvers en de diesels, zoals in de afgelopen jaren al wel duidelijk werd,” verklaarde Tom Coronel. De Nederlandse rijder kwam in de kwalificatietraining niet verder dan de vijftiende plaats, maar dat was ook ongeveer hetgeen hij zich had voorgesteld. “Ik had van tevoren al gezegd dat er waarschijnlijk niet meer dan een vijftiende plek in zou zitten en zo was het dus ook,” aldus Coronel. Dat ook de andere SEAT-rijders in de tijdtraining minder goed scoorden dan in voorgaande raceweekeinden, was vooral te wijten aan het gewicht van hun auto's. De best geklasseerde coureur met een SEAT Leon TDI in de startopstelling was Gabriele Tarquini, die zich als vijfde wist te kwalificeren, één plek voor Tiago Monteiro. Ook Jordi Gené reed als negende nog in de top tien.


In de eerste race startte Coronel goed en kon gelijk al doorschuiven naar de tiende plaats. “Daarna zat ik een tijd vast achter Rydell, die een beetje begon te duwen,” vertelde hij. “Ik heb voorzichtig gereden, wilde geen onnodige risico's nemen, maar heb wel een paar plaatsen kunnen winnen. Het dieptepunt was echter dat Nicola Larini me er in de laatste ronde in de hairpin afzette. Geen idee waarom, een volledig onnodige actie. Mijn auto was wel flink kapot, zodat het team in ieder geval meer tijd nodig had dan de tijd die normaal gesproken wordt toegestaan. Dat betekende dat ik de volgende race achteraan moest starten.” Best geklasseerde SEAT-rijder in die race was Gabriele Tarquini met zijn zesde plaats, gevolgd door Yvan Muller (achtste) en Rickard Rydell (tiende).


Inderdaad moest Coronel de tweede race achteraan het veld starten. “Ik heb zo voorzichtig mogelijk geprobeerd plaatsen goed te maken, maar heel veel kansen had ik niet. Meer dan de dertiende plaats zat er gewoon niet in,” meldde hij. SEAT-merkgenoot Gabriele Tarquini schreef na een spannende wedstrijd de race op zijn naam. Yvan Muller volgde als zesde en scoorde daarmee ook WK-punten.


De volgende races voor het WK worden op 13 juli verreden op het circuit van Estoril in Portugal.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl