FANtv-nl-logo-mobile

Basso (Abarth) wint IRC San Remo rally

Abarth rallycoureur Giandomenico Basso heeft dit weekend voor de eerste maal in zijn carrière de beroemde San Remo rally gewonnen.


Met nog twee ronden te gaan is Basso daarmee gestegen naar de tweede plaats in het Intercontinental Rally Challenge kampioenschap.Afgelopen donderdagavond pakte de Italiaan tijdens de 59,66 kilometer lange klassementsproef 'Ronde' de leiding en stond die vervolgens niet meer af. Basso greep tijdens de vorige rally, in Spanje, ook al de overwinning en met de zege in San Remo onderstreept hij nogmaals de snelheid en betrouwbaarheid van zijn Grande Punto Abarth.


De 50ste editie van de San Remo rally werd gekenmerkt door diverse incidenten en ongevallen, waarmee de moeilijkheidsgraad van dit asfaltevenement nog eens werd benadrukt. De langste proef van de rally en tevens van het complete IRC-kampioenschap, Ronde, werd donderdagnacht afgelast nadat één van de deelnemers crashte en daarmee de proef blokkeerde. Op dezelfde klassementsproef moest Abarth-coureur Umberto Scandola eveneens de strijd staken doordat er een wiel van zijn Grande Punto Abarth afbrak. Tegelijkertijd viel ook teamgenoot Andrea Navarra uit als gevolg van een kapotte versnellingsbak.


Tweede overwinning op rij
Giandomenico Basso overleefde de eerste 'leg' en ging dag 2 van start met een voorsprong van bijna 30 seconden. De Italiaanse Abarth-coureur concentreerde zich tijdens de vier proeven van die dag op het consolideren van zijn voorsprong. De derde en laatste dag van de San Remo rally omvatte eveneens vier proeven, verdeeld over twee secties met daartussen de service op de boulevard van San Remo. Basso slaagde er in zijn voorsprong uiteindelijk uit te bouwen naar ruim 42 seconden en won daarmee de voor hem tweede IRC-rally op rij.“Ik ben zeer blij met deze eerste San Remo-overwinning in mijn carrière,” aldus Abarth-coureur en rallywinnaar Giandomenico Basso. “Het zijn drie zeer zware dagen geweest, zelfs zwaarder dan ik verwachtte. Maar gelukkig kon ik vertrouwen op een uitstekende auto, een fantastisch team en de aanmoedigingen van talloze fans langs het parcours. We hebben hard moeten vechten voor dit resultaat, maar het was het meer dan waard. Het rijderskampioenschap is helaas beslist, maar we gaan er volop tegenaan om te proberen de strijd om het merkenkampioenschap tot de laatste ronde spannend te houden. We hebben de laatste twee rallies gewonnen en ik denk dat de trip naar China, aan het einde van het jaar, erg spectaculair kan gaan worden.”


De volgende ronde op de IRC-kalender, ronde negen, is de Rallye International du Valais in Zwitserland, van 23 t/m 25 oktober.

Vergelijkbare artikelen