FANtv-nl-logo-mobile

De MG MGB, de Morgan 4/4 en de Austin Healey 3000

Tom Coronel heeft de MG MGB, de Morgan 4/4 en de Austin Healey 3000 getest. Als liefhebber van uitsluitend moderne wagens mocht hij deze drie klassiekers eens proberen.


De Mazda MX-5 heeft voor een come-back van het klassieke cabrio-rijden gezorgd. Dat staat voor niet te veel luxe, maar wel puur rijplezier. Precies dat wat de Engelse cabrio's in de jaren 60 gaven.Toen de Japanners de MX-5 ontwierpen werd geen detail over het hoofd gezien. Zo zijn ze alleen al maandenlang bezig geweest om het raspgeluid van de uitlaat van een sportauto uit de jaren 60 na te maken!


Bij Hofman in Leek - een grote aanbieder van zowel moderne als klassieke cabrio's - hebben we drie van die Engelse klassiers getest. Het waren de MG MGB, de Morgan 4/4 en de Austin Healey 3000.


MG MGB
De MGB was in 1962 een sensatie. Hij werd toen, en nog steeds, bewonderd door zijn betrouwbaarheid, tijdloze uiterlijk en prestaties. Zijn imago werd opgekrikt met de fameuze reclame-slogan: “Je moeder zou hem niet willen”. Het zou de meest verkochte Engelse sportwagen worden. De productie zou doorlopen tot 1980.


 


De MGB die Tom heeft getest beschikte over een 1.8 met 4 bak overdrive, spaakwielen en chromen bumpers. Bij Hofman in Leek is hij te koop voor 13.900 euro


Tom concludeerde tijdens het testen van de MGB dat de designers van de Mazda MX-5 ooit ook in deze auto hebben moeten gereden. Beide auto's hebben overduidelijk hetzelfde gevoel enhetzelfde geluid. Het is alleen allemaal wat Spartaanser. Een liefhebber zou dat puurder noemen.
 
Morgan 4/4
Deze Morgan 4/4 (spreek uit four-four) is gedeeltelijk van hout gemaakt. De auto bestaat uit een stalen chassis waarop een 114 (!) delig houten frame is geplaatst. Dat frame is op zijn beurt weer bekleed met stalen of aluminium plaatwerk.Voor zijn tijd was de 4/4 een heel moderne auto met zijraampjes en een verstelbare voorruit. Als je die wegklapt kan je rijden met Brooklands ruitjes. Die ruitjes werden door coureurs gebruikt op de allereerste “Oval”, het circuit van Brooklands dat precies 100 jaar geleden bij London werd geopend.


De getestte Morgan heeft een 1.6 viercilinder motor en een vierversnellingsbak. De klassieker heeft 64.000 kilometer op de teller. De prijs bij Hofman is 34.900 euro.


Austin Healey 3000
De Austin Healey 3000 werd gefabriceerd van 1959 tot 1967. Het was een sportieve auto die met succes deelnam aan vele wedstrijden. In menig autorally was de auto de beste in zijn klasse. Aanvankelijk zou de 3000 de naam "Mille Miglia" krijgen, naar de beroemde sportautorace. Hij werd uiteindelijk echter vernoemd naar zijn cylinderinhoud, hoewel deze met 2912cc de 3000 net niet haalt.  De Amerikanen waren gek op deze Britse creatie en maar liefst 80 procent van deze Big Healey's gingen naar de USA. Daar in Amerika is big beautiful. En dat is deze Big Healy zeker: Big and Beautiful.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl