FANtv-nl-logo-mobile

Controle bandenspanning

Controles van profieldiepte en bandenspanning hebben aangetoond dat te veel automobilisten nog steeds nalaten hun banden regelmatig te controleren.

De controle van 8.700 auto's werd in 2005 door Bridgestone op zes F1 Grand Prix locaties uitgevoerd in samenwerking met de FIA Foundation als onderdeel van de “Think Before You Drive” campagne.

Uit de resultaten blijkt dat het aantal banden met onderspanning erg hoog is. Bij maar liefst 44% van de gecontroleerde auto's was de bandenspanning van ten minste een band zeer laag. Van de overige automobilisten was er bij nog eens 50% sprake van enige vorm van onderspanning.

De “Think Before You Drive” verkeersveiligheidcampagne, die in maart 2005 werd gelanceerd, is een gezamenlijk, wereldwijd initiatief van de FIA Foundation (Fédération Internationale de l'Automobile), Bridgestone Corporation en diverse nationale autoclubs. De campagne is gericht op een veiliger rijgedrag. Daarnaast benadrukt de campagne de controles die je zelf kan uitvoeren en weinig tijd kosten, maar wel erg belangrijk zijn.

Veel automobilisten lijken zich niet bewust van het feit dat de spanning in een band langzaam vermindert en dat het rijden met een onjuiste spanning gevaarlijk is.

Het rijden met een te lage bandenspanning heeft een negatief effect op de wegligging van de auto en zorgt dus voor een minderde controle over het voertuig. De duurzaamheid van de band neemt ook af, door een te grote belasting op de schouder van de band en de grote hitteopbouw als gevolg van het doorbuigen van de zijkant.

Een lage bandenspanning heeft ook een negatief effect op de bandenslijtage. Deze slijten namelijk een stuk sneller. Volgens de wet moeten alle banden minimaal een profieldiepte hebben van 1,6 mm. Het profiel moet ook minimaal deze diepte hebben voor een goede grip.

Bandenspanning heeft ook een sterke invloed op de rolweerstand van een band, een belangrijke factor voor het brandstofverbruik van een auto. Omdat een lage bandenspanning de rolweerstand verhoogt, heeft het een direct effect op de brandstofefficiency en emissies.

Tags: Bandenspanning

© FANtv.nl