FANtv-nl-logo-mobile

Wat is chiptuning?

Chiptuning is het aanpassen van de  motorinstellingen van de boordcomputer. Motoren in moderne auto's worden vaak door een computer aangestuurd. Deze boordcomputer regelt onder meer de ingespoten hoeveelheid brandstof, de turbodruk en het ontstekingstijdstip.

Zoals iedere computer is ook deze te programmeren. Alle parameters (ingestelde waarden) zijn dus aan te passen. Dit noemt men chiptuning. De parameters die door de fabriek zijn ingesteld worden dan aangepast.

Meestal is het doel het verkrijgen van meer PK's te reden, maar in Belgié gebeurt ook het omgekeerde, daar wordt het aantal pk's soms juist teruggedraaid omdat de belasting daar gebaseerd is op het motorvermogen.

Chiptunen van de motor is niet schadelijk voor de motor, wel kan deze door de gewijzigde verhoudingen minder zuinig gaan rijden. Het besparen van brandstof kan immers de reden zijn dat de fabrikant niet het uiterste uit de motor haalt. Maar het kan ook zijn dat fabrikanten verschillende vermogensvarianten van dezelfde motoren op de markt zijn. In feite leveren ze dan dezelfde auto (maar met andere instellingen) voor verschillende prijzen. Na het chiptunen rij je dan dus eigenlijk een duurder model.

 

Met chiptuning is veel te bereiken. De prestatiesverbetering van motoren met turbo of een andere vorm van laaddrukverhoging kan wel 20 tot 40% bedragen op het gebied van koppel (trekkracht) en vermogen (topsnelheid). Bij atmosferische motoren is de winst een 6 à 8%. Hierdoor kan de auto sneller optrekken en wordt de topsnelheid verhoogd. Het rendement van de motor wordt verbeterd. De motor wordt levendiger en reageert sneller op gaspedaalbewegingen.     

Chiptuning is mogelijk als er in een auto elektronische geregelde inspuiting en ontsteking aanwezig zijn. Dit wordt ook wel motormanagement genoemd. De computer geeft aan de hand van de gemeten gegevens, de injectie en de turbo de opdrachten. In de motor zitten op diverse plaatsen sensoren die informatie naar het management sturen. Door middel van chiptuning gaat men hier ingrijpen. Het programma in de chip bepaalt de hoeveelheid brandstof die mag worden ingespoten en op welk tijdstip dat moet gebeuren.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl