FANtv-nl-logo-mobile

Fiscale bijtelling lease-auto

Per 1 februari 2008 moeten bezitters van een lease-auto meer belasting over hun auto betalen. Behalve als deze zeer milieuvriendelijk is. 


De overheid voert per 1 februari 2008 enkele nieuwe belastingregels in die voordelig zijn voor kopers en bezitters van een superzuinige auto, maar die slecht uitpakken voor wie een een wat grotere auto wil kopen of leasen.


Één van deze regelingen betreft de bijtelling voor een leaseauto. De leasebak-rijder moest jaarlijks 22% van de waarde van zijn auto als inkomsten op zijn belastingformulier invoeren. Vanaf 1 februari 2008 is dat 25%. Jaarlijks moet er dus over 3% van de waarde van de auto extra belasting betaald worden. Voor een auto met een catalogusprijs van €30.000 betekent dit dat de berijder met een auto van de zaak een stijging van € 31 per maand.Toch is er ook nog goed nieuws. Tenminste voor wie een zeer zuinige auto least. Voor auto's met een zeer lage uitstoot bedraagt de bijtelling geen 25%, maar 14%. Benzine auto's moeten hiervoor minder dan 110 gram CO2 per km uitstoten, diesels 95 gram. Auto's die hier onder vallen zijn kleine modellen als de Citroën C1, de Toyota Aygo, de Peugeot 107, de Daihatsu Cuore en de Smart ForTwo diesel, maar ook grotere hybride auto's als de Toyota Prius en de Honda Civic Hybrid.


Als leaser-rijder is er bijna geen ontsnapping mogelijk aan de bijtelling. Alleen als je via een kilometerregistratie kunt aantonen dat je jaarlijks met deze auto minder dan 500 kilometer privé rijdt hoef je geen belasting te betalen over je auto. Ga je over de 500 kilometer heen, dan betaal je meteen de volle mep.


We betalen niet graag belasting, en als we dat wel moeten doen, dan liever 14% dan 24%. In de video die je op deze pagina kunt bekijken geeft Tonny Keizers enkele handige tips om de belastingkosten tot het minimum te beperken.
 

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl