FANtv-nl-logo-mobile

LPG G3: Goedkoop rijden

Met een LPG G3 installatie in je auto tank je voor minder dan de helft en betaal je nauwelijks meer wegenbelasting.

Autogas is een mengsel van propaan en butaan. Autogas, dat ook LPG (Liquefied Petroleum Gas) wordt genoemd is een schonere brandstof dan benzine of diesel. Doordat het gelijkmatiger in de motor verbrandt leidt het tot schonere uitlaatgassen.Veel lagere literprijs en nauwelijks meer belasting
Het is echter vaak niet het milieu maar de kostenbesparing die de automobilist voor autogas laat kiezen. LPG is een zeer goedkope brandstof. Doordat Europa en de Nederlandse regering gebruik van schonere brandstoffen willen stimuleren, wordt er een lagere accijns geheven over LPG (9% tegen 50% op benzine). In het verleden werden de veel lagere prijzen aan de pomp teniet gedaan door een hoge wegenbelasting. Bij het gesubsidieerde LPG G3 bedragen de hoge belastingkosten echter gemiddeld maar zo'n 20 a 30 euro. Een bedrag dat je met 1 a 2 keer tanken al terugverdiend hebt.

Dat komt omdat LPG G3-installaties veel schoner zijn dan normale LPG installaties. En dat wordt beloond door de overheid via lagere belastingen. De G3-status (G3 staat voor 3e generatie LPG-installaties) wordt alleen verleend aan omgebouwde auto's die voldoen aan de emissienorm 94/12. Bijkomend voordeel van LPG G3 ten opzichte van gewoon LPG is dat ze nauwelijks vermogensverlies hebben, dit in tegenstelling tot de "oude" LPG-installaties.Wanneer aantrekkelijk?
De brandstofkosten dalen met ongeveer de helft als je op LPG gaat rijden. Het omslagpunt voor de totale kosten hangen af van je rijgedrag en het soort auto, maar gemiddeld ben je met een nieuwe auto bij 16.000 kilometer per jaar al uit de kosten. Helemaal interessant is het als je een tweedehands auto koopt waar al een LPG G3 installatie in aanwezig is. Voor deze installatie betaal je niet of nauwelijks extra bij aanschaf zodat je meteen kunt beginnen met besparen. Je betaalt dan alleen de iets hogere wegenbelasting, en je bent soms in de verzekering ook iets duurder uit door het toegenomen gewicht van de auto.

Deze berekeningen zijn gebaseerd op gemiddelde benzineprijzen. Met de hoge benzineprijs van dit moment ligt het omslagpunt nog veel lager.

LPG G3 laten inbouwen in je auto
Als je in je bestaande nieuwe auto een LPG G3 installatie wilt inbouwen moet je wel even uitkijken. In principe kan er een LPG-installatie in iedere benzine-auto maar sommige fabrikanten kunnen moeilijk doen over de garantie op de motoren. O.a bij Audi, Fiat en Ford kan het je bij een nieuwe auto de garantie op de motor kosten. Merken als Opel, Peugeot, Hyundai en Volvo ondersteunen LPG G3 wel. Informeer bij je dealer naar de gevolgen voor jouw auto.Tank ingebouwd op plek reservewiel


LPG literprijzen
De LPG die in de LPG G3 installatie gaat is precies dezelfde als in een niet gecertificeerde LPG-installatie, het is immers de uitstoot van de installatie die bepaalt of er sprake is van G3 en niet de brandstof. De gemiddelde landelijke adviesprijs was in april 2012 0,73 euro per liter voor LPG tegenover 1,77 voor Euro 95. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het verbruikte aantal liters bij autogas iets hoger ligt dan bij benzine.

Vergelijkbare artikelen