FANtv-nl-logo-mobile

Tips: Voorkom onzichtbaar benzineverbruik

De prijs van benzine is nog altijd schrikbarend hoog, met als gevolg dat zelfs een korte autorit een kostbaar ritje wordt. Maar wist je dat veel brandstof niet opgaat aan het rijden zelf, maar aan randzaken als airco, verwarming en gewicht?

Daarom geven we hier enkele handige tips om op een eenvoudige manier deze kostbare brandstof te besparen via deze externe factoren.

benzine-besparen-tips

Aerodynamica
Hou de met zorg ontworpen aerodynamica van je auto in stand. Wist je dat zelfs een antenne op het dak of een open raampje extra brandstof kost? Helemaal kostbaar wordt het met een skibox op het dak. Zelfs leeg zorgt deze ervoor dat het brandstofverbruik met 16% toeneemt. Ook een imperiaal kost veel extra benzine. Dat neemt alleen maar toe als deze geladen zijn.

Gewicht
Want ook extra gewicht betekent extra brandstofverbruik. Iedere tien kilo die de auto mee moet nemen kost 2% meer benzine! Een volgeladen auto, of dat nu met mensen of bagage is, vraagt dus extra brandstof. Ook rijden met een volle benzinetank is duurder dan dat de tank minder gevuld is.

Airco en verwarming
Denk niet dat het gebruik van airco en verwarming in de auto gratis is! Zorgvuldig gebruik van de airco kan de benzinekosten al met 10% opstuwen. Als je de airco onnodig veel laat werken kan dat zelfs 25% extra brandstofverbruik als gevolg hebben. De airco uitlaten scheelt je dus enorm in de kosten.

Ook de verwarming van de auto kan onzichtbaar een grote kostenpost zijn. Wist je bijvoorbeeld dat zo iets 'nietigs' als de achterruitverwarming al 7% meer benzine kost? En dan te bedenken dat veel mensen deze achterruitverwarming gewoon laten branden.

Bandenspanning
Dat een goed bandenspanning zuiniger rijdt weten veel mensen. Toch wordt deze spanning weinig gecontroleerd. Jammer, want ook hier spreek je over een besparing van 2 tot 5 procent.

Goedkoop benzine tanken
Maar de beste besparing is nog altijd goedkoop tanken. Wil je snel van je geld af? Tank dan vooral langs de snelweg. Zelfbedieningspompen langs binnenwegen zijn het meest goedkoop. Dit scheelt je velen euro's per tankbeurt. Helemaal goedkoop wordt het met de gratis tankpas van United Consumers. Deze geeft je hoge kortingen bij veel tankstations overal in Nederland.

Tags: besparen, benzine