FANtv-nl-logo-mobile

Computer voor digibeten

Na de SimPC komt er opnieuw een computer op de markt voor ouderen en digibeten. Deze Pica echter geen zelfstandige PC maar een internet-terminal.


 Alle programma's, bestanden en instellingen staan op een centrale server die via een breedband-internet aansluiting kan worden bereikt. De beheerder draagt zorg voor backups, virusbescherming en updates van de software. De gebruiker heeft hier dus geen omkijken naar.   

Pica staat voor 'persoonlijk internet communicatie apparaat'. Het is een klein apparaat, dat achter op een plat beeldscherm wordt geplaatst. Een Pica-gebruiker maakt via een breedband internetverbinding gebruik van een centrale computer, opslagruimte en vooraf geïnstalleerde programma's. De gebruiker kan dus gewoon internetten, e-mailen, digitale fotoalbums maken en Microsoft-documenten lezen en bewerken.


De startkosten zijn laag. Een compleet pakket, inclusief de Pica-computer, een 17 inch LCD beeldscherm, een toetsenbord, een muis en een ADSL router, kost slechts € 299,-. Wel betaal je maandelijkse abonnementskosten. Deze bedragen € 29,95.


De Pica is een product van Netiva, een dochter van de internetprovider Telebyte. Het bedrijf ziet een grote markt voor zijn internetcomputer. Steeds meer informatie, producten en diensten worden immers uitsluitend aangeboden via internet. Daardoor is er een digitale kloof ontstaan tussen mensen met en mensen zonder internettoegang.


Onder de laatste groep bevinden zich vooral 50-plussers die een computeropleiding gemist hebben. Het gebruik en vooral het onderhoud van een PC vormt voor deze groep een drempel.


20 september wordt de Pica gepresenteerd op de 50 Plus Beurs in Utrecht. op de website van Netiva (nog in testfase) is nog niet veel informatie te vinden.

Vergelijkbare artikelen