FANtv-nl-logo-mobile

Kolonisten van Catan op de PC, diverse versies

Het meest populaire bordspel is ook via de computer te spelen. Alleen, maar ook tegen anderen via internet of een netwerkje. Lees verder  

Het winnen van grondstoffen die je kan gebruiken om steden te ontwikkelen en legers te bouwen waarmee je je tegenstanders kan verslaan. 


Dit gegeven zal liefhebbers van computerspelletjes niet onbekend voorkomen. Civilization bestaat al meer dan 10 jaar en ook Age of Empires is een bekende naam op dit gebied.


In 1995 werd De Kolonisten van Catan ontwikkeld door de Duitser Klaus Teuber. Een bordspel wat qua opzet en mogelijkheden sterk lijkt op zijn digitale voorgangers. De Kolonisten groeide uit tot een groot verkoopsucces en werd in 1999 gekozen tot speelgoed van het jaar.  De CD versie
Dat het spel nu als computergame op de markt is verschenen is niet meer dan logisch. Wat wel verbazend is, is dat de gameplay niet lijkt op die van spellen als Civilization en Age of Empires maar dat er is gekozen van een opzet die zeer dicht bij het bordspel is gebleven. Op je scherm wordt het speelbord weergegeven en je moet zelfs nog met (virtuele) dobbelstenen gooien.
  


Extra mogelijkheden heeft de digitale versie natuurlijk wel. Zo zijn er sfeervolle plaatjes en filmpjes toegevoegd, je kan in- en uitzoomen op het speelbord en zijn er statistieken op te vragen. Ook is de CD-Rom zeer compleet. Scenarios, de 5/6 spelers-versie en De Zeevaarders worden bijgeleverd. Verder kan je een random (dus uniek) spel laten samenstellen.


Het grootste voordeel van de digitale versie is echter dat je het spel nu ook alleen (tegen computertegenstanders) kan spelen. Wel zo leuk als je geen tegenstanders kan vinden of wilt trainen. Wil je toch de strijd aangaan met tegenstanders van vlees en bloed dan kan je kiezen voor de multiplayer-opties. Je kan met maximaal 6 personen achter één computer kruipen of via een netwerk of Internet tegen elkaar spelen. 


Gratis Dos versie
Veel minder bekend dan de officiële CD-versie is een door fans ontwikkelde Dos-versie die gratis te downloaden is van de website Kolonisten.nl (onder knop Links, downloads). Deze versie ziet er lang niet zo gelikt uit als het bordspel of de cd-romversie. Maar systeemeisen zijn irrelevant, de snelheid en interface uitstekend.


Deze DOS-versie heeft één groot nadeel: je kunt het alleen maar in je eentje spelen. Het spel is echter zeer geschikt als training of als je zit hebt om "te koloniseren" maar geen tegenstander bij de hand hebt. De regels zijn precies hetzelfde als bij het bordspel. De Zeevaarders-uitbreiding is al bij het spel inbegrepen, Steden en Ridders nog niet. Je kunt kiezen uit tientallen scenario's, en zelfs je eigen scenario bouwen.
WanCatan
Toch bestaat er ook een gratis multi-user versie waarmee je via een netwerk of Internet tegen anderen kunt spelen. Ook dit betreft een niet-officiële versie, ontwikkeld door fans, en ook deze is te downloaden via  de website Kolonisten.nl. Dit spel staat geheel los van de bovenstaande versies en is dus zelfstandig te spelen. 

  


Alle uitbreidingen zijn in WanCatan opgenomen en je kan met een editor je eigen spelbord samenstellen. Het nadeel van WanCatan ten opzichte van bovenstaande versies is dat deze weer geen computerspelers kent. Je moet dus evenals met de bordversie met minimaal 3 personen zijn om het te kunnen spelen.


Settlers 3D
De mooiste Catan om te zien is het Engelstalige Settlers3D
Bij deze versie bekijk je het speelbord van alle kanten, en zie je ook diepte. 


Meer
Zie hieronder meer Catan games

Vergelijkbare artikelen