Dead to Rights II (review)
Hoewel Dead to Rights uit 2003 niet echt als een verkoopsucces te boek staat is er toch een vervolg verschenen. Dit maal moet Jack Slate op zoek naar een ontvoerde rechter.
Dit spel is beschikbaar voor Playstation 2 en Xbox.
De hoofdrol in Dead to Rights II wordt weer vervuld door Jack Slate. Jack is een rechercheur die eerst schiet en daarna pas de vragen stelt. In het eerste deel van Dead to Rights heeft Jack zijn naam gezuiverd door een hele berg criminelen om te brengen. In dit deel wordt een rechter ontvoerd, die de vriend was van de in het eerste deel vermoorde vader van Jack. Geen slimme keus van de criminelen, want Jack gaat zwaarbewapend op onderzoek uit.
Uit de introductie blijkt wel dat het achterliggende verhaal voor dit spel niet diep uitgewerkt is. Het enige dat de speler te weten krijgt is dat er een rechter is ontvoerd, die 'toevallig' een familievriend is. Waar, hoe en waarom de rechter ontvoerd is schijnt niet van belang te zijn. Het verschaft wel genoeg inhoudt voor Jack om zijn leven te riskeren en het op te nemen tegen tientallen criminelen, de Chinese maffia, criminele motorclubs en Robert Blanchov een crimineel met een paar casino's, die campagne voert om senator te worden.
Jack staat er niet helemaal alleen voor tegen zo wat de hele onderwereld van Grand City. Zijn beste vriend en partner is een hond; Shadow. Deze kan de speler gebruiken om vijanden te doden en om wapens of leven naar Jack te brengen. Erg handig als je achter een muurtje staat en nog maar weinig leven over hebt om dan Shadow het vuile werk op te laten knappen.
Dead to Rights II is een spel dat draait om het zo snel mogelijk neerschieten van zo veel mogelijk tegenstanders. Handig als je je agressie even af wil reageren in een computerspel. Echter, een spel heeft meer nodig dan alleen een hele hoop tegenstanders neerknallen. Wat biedt Dead to Rights II nog meer?
Een eerlijk antwoord is; vrij weinig. Het draait niet om tactiek of behendigheid in het besluipen van je tegenstander. Dit is één van de grootste minpunten van het spel. Het zorgt er namelijk voor dat je continu bezig bent met schieten, wegduiken en weer schieten. Met als gevolg dat het spel vrij snelt begint te vervelen.
De leuke manoeuvres uit het spel zijn het ontwapenen van je tegenstander, het zogenaamde 'human shield' en het duiken in slow-motion. Bij de manoeuvre 'human shield' pak je een tegenstander beet en gebruik je hem als een menselijk schild. Het voordeel hiervan is dat je zelf minder vaak geschoten wordt, maar je bent wel wat minder bewegelijk, waardoor tegenstanders je wat makkelijker van de zijkant kunnen schieten. Het probleem bij het ontwapenen en het gebruiken van je tegenstander als menselijk schild is dat je heel dichtbij moet staan. Dit maakt je heel kwetsbaar. Het vetste onderdeel van het spel is het in slow-motion duiken en dan je tegenstanders onder vuur nemen. Helaas is dit geen origineel onderdeel. Er zijn andere spellen met dezelfde actie.
De manoeuvres zijn leuk om te gebruiken en het kost even tijd om ze goed te gebruiken. Het is wel van belang dat je ze als speler onder de knie krijgt en ze goed gebruikt, want het spel is moeilijk uit te spelen zonder deze manoeuvres. Zelfs op het makkelijkste niveau is Dead to Rights II niet extreem gemakkelijk om uit te spelen. Dit zorgt voor een goede uitdaging. De besturing is verder niet moeilijk om te leren.
De enige afwisseling op het continu neerschieten van je tegenstander in het verhaal wordt verzorgt door levels, waar je niet kan beschikken over vuurwapens. Deze levels begin je door ongewapend man-tegen-mangevechten uit te voeren. Op een gegeven moment krijgen de tegenstanders wel een plank met spijkers of messen, die je zo snel mogelijk af moet zien te pakken om nog partij te kunnen bieden. Voor echte afwisseling zorgen deze levels helaas niet, omdat je nog steeds bezig bent om onnoemelijk veel tegenstanders te bevechten.
Door het verhaal uit te spelen op de verschillende niveaus krijg je allerlei wapens en dergelijke. Echter, als je het spel een keer uitgespeeld hebt, heb je niet veel zin om het nog een keer uit te spelen.
De 'Instant Action' mode in het hoofdmenu zorgt ook niet voor variatie in het spel. Het nut van deze mode is om nog meer tegenstanders neer te schieten, dan dat je al doet tijdens het gewone spel. Je krijgt wel extra wapens en leven als je dit uitspeelt op de verschillende niveau's, waardoor het wel de moeite is om ook deze mode te spelen.
Wat het spel echt de moeite waard had gemaakt om het te kopen zou een multi-player mode zijn geweest. Helaas ontbreekt deze.
Graphics
De graphics zien er vrij goed uit. Met name de manoeuvres die Jack Slate kan, zijn mooi gemaakt. De omgevingen waar het verhaal zich afspeelt zijn vrij goed uitgewerkt, zoals een bordeel aan het begin van het spel en de straten en steegjes van Grand City. De omgeving staat niet vol met allerlei dingen, zodat het niet afleidt. Jammer is wel dat de diversiteit in tegenstanders zeer gering is. Om de paar kamers kom je weer criminelen tegen die er precies hetzelfde uitzien. In vergelijking met deel één is er wel veel verbeterd op het gebiedt van de graphics.
Het geluid is niet speciaal. Goede muziek had het spel wel wat meer spanning kunnen geven.
Conclusie
Dead to Rights II is een zeer matig spel zonder originele toevoegingen ten opzichte van andere spellen. Het is een spel voor gamers die alleen willen schieten en verder niet lastig gevallen willen worden met een verhaal of het moeten besluipen van de tegenstander. Het spel heeft wat leuke manoeuvres, die de hoofdpersoon kan uitvoeren, zoals het ontwapenen van de tegenstander, het zogenaamde 'human shield' en het duiken in slow-motion. De graphics zijn zeer goed verzorgt. Het grootste minpunt, naast het ontbreken van goede afwisseling is het ontbreken van een multi-player mode.
Pluspunten
- Manoeuvres zoals duiken in slow-motion, inzetten van Shadow en 'human shield'
- Graphics
Minpunten
- Nauwelijks een verhaal
- Nauwelijks afwisseling
- Alleen maar schieten; geen tactiek, je kunt de tegenstander nauwelijks besluipen, etc.
- Niks onderscheidends ten opzichte van andere spellen
- Geen multi-player mode
Waardering
Graphics: 7,5
Geluid: 5
Speelbaarheid: 7
Totaal: 5,5
Review door:
Arnold Duijzer