FANtv-nl-logo-mobile

15 jaar Playstation

15 jaar geleden ging in Japan de eerste Playstation over de toonbank. Voor Sony was het de eerste stap in de gameconsole-markt. En een heel succesvolle!


1994 was een mooi jaar voor primeurs. Nelson Mandela werd de eerste zwarte president van Zuid–Afrika, de eerste passagiers maakten gebruik van de langverwachte Kanaaltunnel en het eerste seizoen van Friends kreeg juichende kritieken in de VS. Het was ook het jaar dat Sony, de enorme fabrikant van consumentenelektronica, voor het eerst een dappere poging waagde voet aan de grond te krijgen op de genadeloze gamesconsole–markt.De pakkende naam, PlayStation, zei genoeg over de functie van dit 32–bits–systeem, dat was gebaseerd op cd-technologie. Het apparaat verscheen in december in Japan en had geduchte concurrentie van de 'Grote Twee', oftewel de Saturn van Sega, ook een 32–bits–systeem, en de Ultra 64 van Nintendo.


Door het gestroomlijnde grijze uiterlijk, de ergonomische controller en natuurlijk de perfecte versie van Namco's arcade-racer Ridge Racer wist de PlayStation een hoop gamers aan te trekken en wist Sony Computer Entertainment zich te vestigen als een geduchte rivaal van de twee veteranen.


In mei 1995, nauwelijks zes maanden na de verschijning van de PlayStation, waren er al meer dan één miljoen Japanse gamers bekeerd.Playstation naar Europa
In september werden ook de Europese gamers betoverd. De PlayStation werd in Europa gelanceerd met een mengsel van de beste Japanse games en een aantal gloednieuwe titels die in het westen waren ontwikkeld.


Rond de kerst stonden er al 350.000 PlayStations te glimmen in Europese huiskamers.


Onder de meer memorabele games waren titels als Ace Combat, Destruction Derby, Kileak: The Blood, Rapid Reload (ook bekend als Gunners Heaven), Rayman en Warhawk.


Om de vijftienjarige verjaardag te vieren heeft Sony een speciale website opgezet vol verhalen, foto's en video's uit de rijke Playstation-geschiedenis. Dit alles is te bekijken op www.historyofplaystation.com

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl