FANtv-nl-logo-mobile

Een thuisnetwerk via het stopcontact

Om thuis een netwerk aan te leggen kun je tegenwoordig heel eenvoudig gebruik maken van het elektriciteitsnet. Met Homeplug maak je van ieder stopcontact een netwerkaansluiting.Steeds meer woonhuizen worden voorzien van een eigen netwerkje. Dat kan draadloos of via netwerkkabels. Het laatste levert de beste prestaties en is het minst storingsgevoelig. De aanleg is echter een klus waar niemand op zit te wachten. Het boren van gaten en wegwerken van kabels is niet ieders hobby.
 

  

 Daarbij breng zo'n netwerk nog onverwacht veel kosten met zich mee, vooral als je alles netjes in kabelgoten wilt wegwerken.


Er is echter een alternatief. Ieder huis beschikt al over een uitgebreid netwerk met aansluitpunten in iedere kamer: Het elektriciteitsnet.


Makkelijk aan te sluiten
Homeplug (ook wel Powerline genoemd) is een nieuwe techniek waarbij dit lichtnet als computernetwerk wordt gebruikt. Voor deze techniek is een standaard die wordt bewaakt door de Homeplug Powerline Alliance. Het werkt voor de gebruiker doodsimpel. Je sluit de kabel van de homeplug adapter aan op de Ethernet-aansluiting van een computer of router, waarna je de adapter in het stopcontact prikt. Sluit elders in huis een andere computer via een zelfde adapter aan op het lichtnet en beide apparaten staan met elkaar in verbinding!


Iedere computer heeft stroom nodig om te kunnen werken dus connectie met het elektriciteitsnet is altijd aanwezig. Homeplug werkt ook via een haspel of een stekkerdoos, mits deze van goede kwaliteit zijn.Voordelen ten opzichte van draadloos
Waarom zou je je netwerk "via het stopcontact" laten lopen nu er zoveel draadloze alternatieven zijn? Ten eerste is het veiliger. Het signaal blijft binnenshuis. Via de meterkast verspreidt het zich zonder problemen over de verschillende groepen, maar het gaat niet "de straat op". Als het lichtnet van een huis is onderverdeeld in verschillende fasen (komt alleen bij heel grote huizen voor) blijft het signaal binnen dat segement. 


Daarnaast is heeft het minder te lijden van signaalverlies dan een draadloos netwerk. Het bereik van 200 meter is voldoende voor ieder woonhuis. Wifi en Bluetooth hebben ook een groot bereik, maar dikke plafonds van gewapend beton zorgen er bij draadloze netwerken meestal toch voor dat computers die op andere verdiepingen staan te kampen hebben met trage verbindingen. In de praktijk wordt Homeplug vaak samen met een andere netwerktechniek gebruikt. Zo kun je een draadloos netwerk in je huis opzetten en die ene pc op zolder die anders een trage verbinding heeft via het stopcontact met de router verbinden. Ook kun je (bijvoorbeeld op een kantoor) een bekabeld netwerk aanleggen voor de bureau pc's en de laptops van een homeplug-adapter voorzien.


Een volwaardig lokaal netwerk
Verwar Homeplug niet met het "internet via de stopcontact" waar NUON ooit mee experimenteerde. Homeplug is een lokaal netwerk en geen internetsignaal wat van buitenaf via het lichtnet binnenkomt. Het delen van een internetverbinding is maar één van de vele mogelijkheden van een netwerk. De verbinding kan ook worden gebruikt om te gamen, te printen en om bestanden te delen met andere computers en randapparatuur die op het lokale netwerk zijn aangesloten.


De snelheid
Via het lichtnet zijn snelheden van 14 megabit per seconde mogelijk. In de praktijk zal dit wat lager liggen. Het lichtnet wordt door veel apparaten gebruikt, die een niet constante stroombehoefte hebben, dit geeft de nodige ruis op het netwerk zodat er een stevige foutcorrectie moet plaatsvinden. Homeplug kan zich echter prima meten met een gemiddelde draadloze verbinding, en is sneller dan een ADSL-internetverbinding zodat je optimaal gebruik kunt maken van internet.


De benodigde adapters
Om thuis een netwerk via het stopcontact heb je minimaal twee Homeplug-adapters nodig. Via de FAN Shop kun je een Devolo MicroLink dLAN Starter Kit Ethernet bestellen waarmee je twee computers of één computer en een (internet)router op het stroomnetwerk kunt aansluiten. Extra computers of andere apparatuur kun je aansluiten via extra sets of via een losse Microlink-adapters (voor als je een oneven aantal adapters nodig hebt).

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl