FANtv-nl-logo-mobile

Laserprinters. Ook interessant voor thuis

Vrijwel alle printers die voor thuisgebruik worden aangeschaft zijn inktjetprinters. Toch is aanschaf van een laserprinter interessanter dan je denkt. Zwart/wit printen is zelfs een stuk goedkoper met een laser.Klik hier voor een overzicht van de beschikbare laserprinters


Vrijwel alle printers die voor thuisgebruik worden aangeschaft zijn inktjetprinters. Toch is aanschaf van een laserprinter interessanter dan je denkt.

Boven: HP Laserjet 1010,
onder de 200 euro euro.

  

Laserprinter leveren niet alleen een betere printkwaliteit dan inktjets, maar ze zijn ook beduidend sneller. Zelfs de meest eenvoudige laserprinters kunnen tot 12 pagina's per minuut halen en ze zijn minder storingsgevoelig.


Wat mensen er echter van weerhoudt een laserprinter aan te schaffen voor thuisgebruik is de prijs van laserprinters en hun toners, die veel hoger ligt dan die van inktjets en cartridges. Deze hoge aanschafprijs is zeker een nadeel van de printers, maar toch pakt aanschaf van een laserprinter  uiteindelijk voordeliger uit voor wie alleen zwart/wit afdrukken maakt. Met één toner zijn namelijk veel meer afdrukken te maken dan met een cartridge waardoor de kosten per pagina lager komen te liggen.Wie in kleur wil printen moet echter flink in de beurs tasten. Ten eerste zijn de kleurenlaserprinters een stuk duurder dan de zwart/wit-modellen waarvan de goedkoopsten zo'n 160 euro kosten. Voor een kleurenlaser ben je minimaal 400 euro kwijt. Daarbij heb je 4 verschillende toners nodig voor evenveel kleuren (incl zwart). De eerste set wordt gelukkig meegeleverd met de printer want voor een toner ben je rond de 100 euro kwijt  
Brother HL-5140


Prijs per pagina
Als je kiest voor een laserprinter is niet alleen de aanschafprijs van de printer zelf belangrijk, maar ook de prijs van de toners en vooral ook hoeveel printjes je met zo'n toner kunt maken. Deze prijzen worden weergegeven in een (geschatte) prijs per pagina. Op de website printkosten.nl van printerfabrikant Kyocera kun je de prijs per pagina van de meest bekende printers opvragen. Deze prijzen zijn gebaseerd op de gegevens van de diverse fabrikanten.


Snelheid
De keuze tussen zwart/wit en kleur is de meest belangrijke. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden als je een laserprinter kiest? Als je veel print is de snelheid van belang. Het aantal pagina's per minuut dat door de fabrikant wordt opgegeven is altijd gebaseerd op printjes is zwart/wit. De goedkoopste lasers halen 12 tot 20 printjes per minuut, de duurdere halen makkelijk het dubbele. Over een kleurenprintje doet een laserprinter ongeveer vier keer zo lang. De hoeveelheid intern geheugen is ook van belang voor de printsnelheid als het gaat om printjes die veel geheugen kosten (zoals grote foto's).


Kwaliteit
Bij de kwaliteit van de afdruk speelt de resolutie een belangrijke rol. Hoe hoger de resolutie is hoe scherper meestal de afdruk is. Al spelen de gebruikte optimalisatietechnieken daarbij ook een rol.


Wil je een overzicht van de laserprinters die op de markt, kijk dan hier.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl