FANtv-nl-logo-mobile

RSI. Het kun je het voorkomen.

Heel veel mensen die met computers werken hebben in lichte of zware mate van RSI-klachten. Hoe kun je dit tegengaan?Lees verder



    

Wie veel onder computergebruikers verkeerd zal het waarschijnlijk wel opgevallen zijn dat er een duidelijke toename merkbaar is in mensen die klachten hebben aan hand, arm of schouder. Een onderzoek heeft uitgewezen dat de helft van de beeldschermwerkers in lichte of zware mate last heeft van RSI-klachten. Het lijkt er sterk op dat enkele jaren nadat men massaal met de muis is gaan werken dit zich begint te wreken.


Repetitive Strain Injury is een verzamelnaam voor klachten aan hand, pols, arm of schouder die onstaan zijn door een zich constant herhalende beweging. RSI uit zich in een stijf, koud, dood gevoel, pijn of chronische pijn in de betreffende ledenmaten.


Risico lopen beeldschermwerkers (en andere fanatieke computeraars) maar ook bijvoorbeeld lopende band werkers, postbodes, musici en caissières, beroepen waarin er sprake is van constant dezelfde beweging en een langdurig spannen van de  schouders en armen, buigen van de nek en met licht geheven armen zitten. De spieren blijven hierbij constant aangespannen en krijgen geen rust door even in een andere beweging over te gaan. Ook ergonomie en geestelijke stress spelen een rol. Geestelijke spanning, doet ook je spieren spannen.


De drie fases:
In de eerste fase van RSI heeft men last van een geïrriteerd gevoel in handen, pols of nek. Wrijven of schudden geeft verlichting en even stoppen van de werkzaamheden doet het gevoel verdwijnen. Toch is het belangrijk om nu al alert te zijn, dit is namelijk een waarschuwing tot wat tot meer, en aanmerkelijk ernstigere, klachten kan leiden. 



  

In fase twee blijven de klachten zich ook gedurende pauzes en 's avonds voordoen. Ook begint het hinderlijk te worden bij bijvoorbeeld autorijden, tandenpoetsen en sporten. De klachten verdwijnen als de belasting lange tijd niet plaatsvindt, bijvoorbeeld door een vakantie. Als eenmaal fase twee bereikt is kan het al een probleem worden geheel van de klachten af te komen.


Bij de derde fase blijft de pijn ook in rusttoestand. Een kopje oppakken of haar kammen wordt al een zware en pijnlijke opgave, de kracht in de hand (bijvoorbeeld bij knijpen) verminderd, het uitvoeren van de werkzaamheden wordt heel moeilijk of zelfs onmogelijk.




Het belangrijkste, het voorkomen:
Om (verdere) klachten te voorkomen is het noodzakelijk dat in ieder geval de repeterende beweging regelmatig onderbroken wordt door andere bewegingen. Wissel het (beeldscherm)werk af met andere werkjes. Het beste is om na ongeveer een uur minstens 10 minuten iets anders te doen.


Er is software die een melding geeft als je te lang met de computer werkt. Het zwaarst valt echter de zelfdiscipline om ook daadwerkelijk het werk te onderbreken als het daarvoor tijd is

  


Het totaal laten rusten van de spieren tijdens deze pauzes is niet effectief. Veel beter is het om ze op een andere manier te gebruiken of rek en strek oefeningen te doen. Het doorbloeden is namelijk het beste. Wat ook helpt is bijvoorbeeld om arm en schouders ontspannen te laten hangen en gedurende 15 seconden de handen rustig los te schudden. 



   Verder is de ergonomie van de werkplek erg belangrijk. Deze is namelijk van invloed op werkhouding, en deze is weer bepalend voor de doorbloeding van de spieren. Goede houdingen zijn rechtop zitten en de polsen zoveel mogelijk te strekken. Slechte houdingen zijn met opgetrokken schouders zitten, kin op de borst houden of de polsen extreem buigen. Dit laatste kan het geval zijn met laptopcomputers die niet bepaald uitblinken in ergonomie. Ook kou en tocht hebben invloed.


Om te helpen een goede werkhouding aan te nemen zijn er tal van hulpmiddelen te koop, overigens gaan niet alle daarbij zover als de stoelen op de foto.

Vergelijkbare artikelen