FANtv-nl-logo-mobile

Trackball. Veel voordelen ten opzichte van de muis

De trackball (een soort omgekeerde muis) kent veel voordelen ten opzichte van een normale computermuis. Het ontziet je polsgewricht en je kunt veel nauwkeuriger werken.  

Vrijwel iedere computeraar gebruikt een muis voor de besturing van zijn PC. Eigenlijk is dit merkwaardig, want de nadelen van een muis zijn bekend. Veel gebruik van een muis kan leiden tot rsi-klachten en de besturing is ook niet optimaal. Weliswaar hebben optische muizen veel verbeterd (al was het maar dat de muismat eindelijk gedumpt kan worden), maar je blijft veel ruimte nodig hebben op je bureau.


 Een trackball neemt veel van de nadelen van een muis weg. Eigenlijk is de trackball ook een muis, maar dan één die op zijn rug gelegd wordt (hieraan ontleent de trackball zijn weinig gebruikte Nederlandse naam "rugmuis"). Je bestuurt een trackball door je hand op het apparaat te leggen. De rolbal is veel groter uitgevoerd dan bij een gewone muis en wordt met de wijsvinger en/of middelvinger bestuurd. Aan weerskanten van de bal zitten de muisknoppen die met de duim en pink worden bediend.


Nauwkeuriger en voorkomt rsi
Doordat je hand op de trackball rust en de trackball rustig op zijn plaats blijft liggen wordt je polsgewricht ontzien. Je hoeft geen kracht uit te oefenen om het apparaat vast te houden of te verplaatsen en omdat een trackball niet verplaatst hoeft te worden heb je ook minder ruimte op je bureaublad nodig.
Ook kun je met een trackball nauwkeuriger werken dan met een gewone muis omdat je met de toppen van je vingers meer precieze bewegingen kan maken dan met je volldige hand.


Een mooie trackball is de Orbit Elite Wireless (zie foto). Deze draadloze trackball kan tot 1,8 meter van je computer worden gebruikt. De prijs (26 euro bij PCOne) ligt lager dan bij de meeste andere trackballs.

  


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl