FANtv-nl-logo-mobile

Microsoft Surface

Microsoft gaat zijn spectaculaire aanraaktafel in enkele Europese landen uitbrengen, waaronder Nederland en België.De Surface is een touchscreen in de vorm van een tafel. Muis en toetsenbord zijn bij deze spectaculaire gadget niet nodig. De bedieningstechniek wordt door Microsoft Surface genoemd. Microsoft werkt hier al enkele jaren aan. De Surface-bediening was al te zien in de SF-film Minority Report.


De het beeldscherm getoonde voorwerpen als foto's en papieren kunnen worden verschoven en omgedraaid alsof ze op een echte tafel voor je liggen. Vergroten en verkleinen kan door een voorwerp bij de uiteinden te pakken en deze in- of uit- te schuiven. Het grote verschil met andere touchscreen-schermen is dat de Surface-computers overweg kunnen met meerdere aanrakingen tegelijkertijd. 52 om precies te zijn. Zo kun je de computer met meerdere handen en vingers bedienen, maar kunnen ook meerdere mensen rond de "tafel" staan en daarop aan het werk zijn.


De Surface kan zoveel bewegingen tegelijk registreren omdat het niet volgens de gebruikelijke touchscreen-techniek werkt, maar via vijf camera's die de oppervlakte van de tafel afspeuren naar naar handen en voorwerpen die op de tafel geplaatst worden.Ook kun je voorwerpen op de tafel leggen. Die dan (mits er daarvoor software geschreven en geinstalleerd is) via de tafel bediend kunnen worden. keuzemenu's van een telefoon kunnen dan bijvoorbeeld op de tafel getoond worden. De video bij dit artikel geeft een goed idee van alle mogelijkheden van Surface.


Deze 30 inch tafel en andere Surface computers die nog gaan komen zijn nog kostbaar. Je moet denken aan bedragen tussen de 5.000 en 10.000 euro per stuk. Microsoft ziet ze daarom voorlopig alleen gebruikt worden in winkels, hotels, musea en andere plekken waar informatie gegeven wordt. Op de langere termijn ziet men echter nog veel meer mogelijkheden. Microsoft-topman Steve Ballmer verwacht dat dit soort computers gaat zorgen voor een miljardenomzet. Hij ziet de techniek opgenomen worden in bijvoorbeeld toonbanken, balies, spiegels en speeltafels.


Vergelijkbare artikelen