FANtv-nl-logo-mobile

Tips om een WiFi draadloos netwerk te beveiligen

Vaak maken mensen stiekem gebruik van het draadloze netwerk van hun buren. Niet iedereen zit hier op te wachten. Hier tips om je netwerk te beschermen.

Met een onbeveiligd netwerk kan iedereen verbinding maken en de internetverbinding gebruiken om over het net te surfen. Ook kan er zo spam verstuurd worden en kan de internetverbinding gebruikt worden om via internet andere computers te kraken.

WiFi netwerken kunnen op verschillende manieren beveiligd worden. Hieronder een overzicht:

1. Standaard instellingen aanpassen
De SSID (de netwerknaam) van alle routers van een serie zijn gelijk, evenals het standaard wachtwoord. Als je deze gegevens niet aanpast is het hacken van je router dus wel erg makkelijk.

2. Encryptie aanzetten
Gebruik WPA encriptie (beter dan WEP). Iemand moet dan een ingewikkelde sleutelcode weten om toegang te krijgen.

3. Beveiliging op MAC adres
Het unieke netwerkadres van iedere computer of netwerk-apparaat. Door alleen bekende nummers toegang te geven tot de router hou je onbekenden buiten de deur. Weten deze echter een MAC adres (wat bij vreemden niet snel het geval zal zijn), dan kunnen ze dit nummer wel op hun computer imiteren.

4. SSID broadcasting uitzetten
Met SSID broadcasting laat je de buitenwereld weten dat je netwerk aanwezig is. Door dit uit te schakelen wordt je netwerk onzichtbaar en komt niet meer in de lijstjes van beschikbare netwerken voor.

Tags: beveiliging, WiFi