Een externe harde schijf in het netwerk (NAS)
Meestal wordt een externe harde schijf via een usb poort aan een computer gekoppeld. Dat is geen probleem als je alleen vanaf die computer de bestanden op de externe schijf wilt gebruiken, maar tegenwoordig zijn er in de meeste huishoudens meerdere computers te vinden. En waarschijnlijk wil je de muziek, films, documenten en andere gegevens die op de externe schijf staan dan ook graag op al die computers gebruiken.
Dat is geen enkel probleem als je de externe harde schijf in het computernetwerk opneemt. Zulke externe harde schijven worden NAS systemen genoemd. Dat staat voor Network Attached Storage. Een NAS hoeft niet aan een computer gehangen te worden maar kan direct met het netwerk worden verbonden. Dat kan door deze met een ethernet-kabel aan een router of hub te koppelen, maar het kan ook draadloos via WiFi.
Een NAS systeem is in feite een klein zelfstandig netwerkcomputertje en is daarom logischerwijze wat duurder dan een gewone externe harde schijf die je met een usb-kabel aan een computer hangt. De prijzen voor een NAS starten iets onder de honderd euro voor een NAS-systeem zonder harde schijf (die moet je er dan dus nog inbouwen). De prijzen voor een NAS systeem met een 1 TB harde schijf beginnen bij ongeveer 170 euro.