FANtv-nl-logo-mobile

Google Toolbar

Google Toolbar is een klein programma die een zoekscherm aan de taakbalk van je browser toevoegt. Dit kleine kun je o.a. venster gebruiken als interne zoekmachine voor de site die je op dat moment bezoekt. 


De Google website is de meest geraadpleegde van internet. De meeste internetters beginnen hun zoektocht naar websites, foto's of nieuwsberichten bij Google. Om deze zoekmachine te raadplegen is het niet nodig om eerst naar de website te gaan. De Google Toolbar neemt alle functionaliteiten van Google in je webbrowser op. Via enkele aan de browser toegevoegde knoppen kun je meteen je zoekopdrachten op internet loslaten.


Zoeken op iedere website
Dit zoekgemak is niet het enige voordeel wat je met de Google Toolbar behaald. Een grote toegevoegde waarde (die vreemdgenoeg bij veel mensen onbekend is) is de mogelijkheid om op iedere willekeurige website binnen die site zoekopdrachten te geven. Vaak wil je op een specifieke website naar informatie zoeken, maar lang niet iedere site heeft een interne zoekmachine. De Google Toolbar geeft dan de mogelijkheid om een zoekopdracht te geven op de website die op dat moment op het scherm staat. 


Voor dit alles wordt gebruik gemaakt van de Google index. Voorwaarde is dus wel dat de betreffende site door Google geïndexeerd moet zijn, maar dat is vrijwel altijd het geval. Het enige nadeel is dat de informatie in de Google-index altijd iets achterloopt. Hierdoor kunnen de meest actuele toevoegingen wel eens missen.Pop-ups blokkeren en formulieren automatisch invullen
Verder biedt de Google Toolbar de mogelijkheid om Pop-ups automatisch te laten blokkeren en je kunt formulieren op internet automatisch laten invullen. Om dit laatste te bereiken dien je eenmalig al je standaardgegevens zoals naam, adres, geboortedatum e.d. in te vullen. Wordt er in een formulier om deze gegevens gevraagd dan vult de Google Toolbar deze voor je in. 


Hoewel deze functie lang niet zo krachtig is als bij een specifiek programma als RoboForm, waarbij je onbeperkt identiteiten kunt aanmaken en eigen velden kunt toevoegen, kan de formulieren-optie van Google je veel tijd besparen.   

Hoe belangrijk is een website?
Google gebruikt PageRank. Een systeem waarvan aan de hand van de hoeveelheid en de kwaliteit van de verwijzingen naar een site wordt bepaald hoe "belangrijk" een site is. Een website die veel links van belangrijke websites krijgt zal hoog in de PageRank komen te staan en daardoor hoog in de lijst met zoekresultaten worden geplaatst.

Via een PageRank indicator in de Toolbar kan je in één oogopslag zien hoe "belangrijk" een website is. 

Twee versies
De Google Toolbar is gratis te downloaden. Er bestaan twee versies een uitgebreide versie die bovenstaande mogelijkheden heeft en een beperkte versie. Het grote verschil zit hem erin dat voor het gebruik van sommige functies de bezochte url's naar moeten worden doorgestuurd naar Google. Hoewel deze niet voor commerciële doeleinden worden geregistreerd wil Google iedere schijn van spyware vermijden en biedt ook een uitgeklede versie aan die geen surfgegevens naar Google doorstuurt maar daardoor wel enkele functionaliteiten zoals de PageRank mist.

Google DeskBar
Om Google te raadplegen hoeft de browser niet te worden opgestart. Met de Deskbar (niet te verwarren met de Toolbar) kan vanuit de Windows taakbalk worden gezocht. De mogelijkheden zijn minder uitgebreid dan bij de Toolbar, maar voor mensen die niet de hele dag hun browser open hebben staan is dit een erg handig programma. 

GGsearch, een alternatief voor de Google Toolbar
Er is ook nog een ander alternatief. De Fries Pieter Kraaima maakte zijn eigen Google search tool (GGsearch), die gerust beschouwd mag worden als een verbeterde versie van de Google Toolbar.


Het grote verschil met de zoekhulp van Google is dat GGsearch zich niet in de browser nestelt maar een icoon beneden in de statusbalk plaatst. Door op dit icoontje te klikken springt het zoekprogramma naar voren. In het kleine venster geef je je zoektekst in, en uit een lijstje kies je waar je naar wilt zoeken (bijvoorbeeld op het www, in nieuwsgroepen, naar plaatjes, enz.). Een klik met je rechtermuisknop op het programmavenster brengt je bij de meer uitgebreide zoekmogelijkheden. Hier kan je alleen naar Nederlandstalige pagina's laten zoeken, of zoeken tussen bepaalde datums (nieuwsgroepen).
Uniek is het relevantiefilter. Normaal sorteert Google de zoekresultaten op belangrijkheid van de website. Dat is één van de sterkste punten van Google, maar soms kan het ook wel eens handig zijn om de meest recente pagina's bovenaan in de zoekresultaten te zetten. Door het relevantiefilter van GGsearch aan te zetten krijg je de gevonden websites in die volgorde getoond.

Toch verslaat de GGsearch niet op alle punten Google's eigen Toolbar. Het is een  groot gemis dat je met GGsearch niet snel binnen een website kan zoeken. Één van de meest handige functies van de Google Toolbar is dat je via de "Search Site" knop kunt zoeken binnen de pagina die op dat moment in je browser staat. Zo voegt Google (virtueel) een interne zoekmachine toe aan iedere website die je bezoekt. GGsearch mist deze knop.
Als je met GGsearch aan de slag gaat is het handig om enkele standaardinstellingen te wijzigen. Ten eerste kun je de taal op Nederlands zetten door een Nederlandstalige taalmodule van de website van de maker te downloaden en deze via "SearchTool taal" in de "Search Tool opties" in te stellen. Ten tweede is het aan te raden "Verberg bij het zoeken" bij de "Search Tools opties" aan te schakelen. Het programmaschermpje springt dan na iedere zoekopdracht terug naar de taakbalk en blijft niet (heel irritant) de hele tijd in beeld staan.
Tenslotte kan je nog instellen dat je GGsearch meteen bij het opstarten van Windows geactiveerd wordt. Dan heb je altijd dit handige zoekprogramma bij de hand als je aan het surfen bent.


Meer alternatieven
Het grote succes van de Google Toolbar heeft er toe geleid dat andere zoekmachines ook hun toolbars  hebben uitgebracht. O.a. Yahoo en MSN bieden deze aan.

Vergelijkbare artikelen