FANtv-nl-logo-mobile

Online encyclopedie, voor een door iedereen

De Nederlandse versie van de gratis online encyclopedie Wikipedia geeft inmiddels informatie over meer dan 300.000 onderwerpen.


Doel van Wikipedia is het creëren van een open, rechtenvrije en zeer complete encyclopedie op internet. Iedereen kan Wikipedia gratis gebruiken om informatie te zoeken maar ook om informatie toe te voegen. Op de Engelstalige Wikipedia zijn al bijna een half miljoen artikelen ingevoerd en dit aantal groeit nog dagelijks. Ook per taalgebied zijn er aparte encyclopedieën in opbouw. De Nederlandstalige versie geeft inmiddels uitleg over ruim 300.000 onderwerpen, de Engelse versie kent zelfs meer dan 1,8 miljoen artikelen! Ook in 12 andere talen is er een Wikipedia beschikbaar.Iedereen kan zijn bijdrage leveren aan de encyclopedie en dit gaat zeer laagdrempelig. Een nieuw onderwerp hoef je niet compleet uit te diepen. Andere Wikipedia-gebruikers zullen het artikel immers lezen en aanvullen. Eventuele onjuistheden zullen door je medegebruikers worden gecorrigeerd of worden voorzien van kanttekeningen. Zo groeit niet alleen het aantal artikelen steeds meer, maar worden de meeste artikelen ook steeds uitgebreider en steeds completer.


De Wikipedia is een geweldig naslagwerk dat antwoord geeft op de meeste vragen.


Betrouwbaarheid
Omdat de gratis online encyclopedie van Wikipedia geheel wordt gevuld voor onbekende vrijwilligers wordt de betrouwbaarheid wel eens in twijfel geroepen. De site is echter nauwelijks minder betrouwbaar dan de toonaangevende Britannica encyclopedie. Dat blijkt uit een onderzoek.


   Het wetenschappelijke tijdschrift Nature trok deze conclusie na een steekproef. Bij Wikipedia werden in 42 artikelen 162 (meestal kleine) onjuistheden aangetroffen. Dat klinkt veel, maar bij Britannica waren dat 123 foutjes. In beide online naslagwerken werden vier grote fouten gevonden in de betreffende artikelen. De onderzoekers concludeerde dat er geen echt verschil in betrouwbaarheid te vinden is.

Veel Wikipedia-vrijwilligers houden zich bezig met het controleren van nieuw toegevoegde artikelen en wijzigingen op bestaande artikelen. Op deze manier wordt fout geplaatste informatie meestal binnen enkele uren weer verwijderd.

Vergelijkbare artikelen