FANtv-nl-logo-mobile

Een eigen webwinkel met osCommerce

 

Mocht je plannen hebben om met een eigen winkel op internet te beginnen. Dan hoef je voor de software niet in de buidel te tasten. osCommerce is een gratis programma dat alles voor een webwinkel in zich heeft.
osCommerce is een echt Open Source project. De programmacode is openbaar, de makers zijn vrijwilligers uit Europa, Amerika en Australië en er is geen winstdoel. De software kan dus geheel gratis en onbeperkt worden gebruikt. Zonder licentie of aanschafkosten.


Na installatie van de software heb je een kant en klare webwinkel die gevuld kan worden met foto's, omschrijvingen en prijzen van de  producten die je wilt gaan verkopen. Natuurlijk kun je de producten in categoriëen onderbrengen en contactgegevens en leveringsvoorwaarden invoeren.


 Het hart van het systeem staat min of meer vast (hoogstens kun je onderdelen aan en uitzetten), maar layout en teksten kun je redelijk naar eigen wens aanpassen. Dit alles gebeurt via "wizards", kennis van PHP of een andere programmeertaal is dus niet nodig. Niet alleen het tonen van de producten, maar ook de "winkelwagen", de facturering, verzending en het voorraadbeheer zijn in de software opgenomen.


Uitbreidingen
En dan zijn er nog honderden packages. Dit zijn uitbreidingen op de basissoftware die tal van functionaliteiten aan osCommerce toevoegen. Er zijn Nederlandstalige taal-pakketten die alle teksten naar het Nederlands omzetten, betalingsmodules (o.a voor RaboDirect), speciale verzendmodules (o.a. voor TPG Post), rapportages, modules voor kortingen en waardebonnen: kortom, alles wat je als online winkelier wel eens nodig kan hebben is wel eens door een handige osCommerce gebruiker geprogrammeerd. Zoals het bij Open Source software betaamd worden deze uitbreidingen dan vaak kosteloos aan de rest van de gebruikers ter beschikking gesteld. Door de juiste packages op de server te installeren kun je de winkel helemaal naar eigen behoefte opbouwen. (Boven: Dual-Sim.nl, een voorbeeld van een osCommerce winkel)


osCommerce kan zonder enige restrictie gebruikt worden op alle servers die PHP4 en MySQL ondersteuning bieden. Dit is bij een goed professioneel hostingpakket standaard.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl