FANtv-nl-logo-mobile

DomainKeys Identified Mail (DKIM)

DomainKeys Identified Mail (DKIM) is een techniek die volgens deskundigen ervoor kan zorgen dat spam de wereld uit gaat. Hier een korte uitleg wat het inhoudt.    

De IETF, een wereldwijde organisatie die de standaarden voor internet bepaald, heeft de DomainKeys Identified Mail (DKIM) antispamtechniek goedgekeurd. Deze techniek is ontwikkeld door enkele grote internetbedrijven zoals Yahoo, PGP en Cisco. Het is een beveiliging die grote gevolgen heeft voor de verzending van e-mail, met name voor de mailproviders, maar die volgens kenners een goede kans maakt om er voor te zorgen dat spammail uit de wereld verdwijnt.


De basis van DomainKeys Identified Mail (DKIM) is een technologie om de identiteit van de afzender van een e-mail vast te stellen.


Anoniem mailen is niet langer een optie, zodat de identiteit van een spammer zonder moeite achterhaald kan worden. Voor de identificatie wordt een extra codering (een digitale handtekening) meegestuurd. Het is niet mogelijk mail te versturen met een vervalst verzendadres, een techniek die nu door spammers wordt toegepast. In dat geval klopt de handtekening namelijk niet, en kan de ontvanger of diens mailprovider maatregelen nemen. Deze kan de mail weigeren of in een aparte spammap plaatsen.


Beveiligingsdeskundigen zijn lovend over de techniek, maar invoeren daarvan zal een grote klus worden. Alle mailaanbieders (providers, bedrijven en sites als Hotmail en Gmail) zullen namelijk de beveiliging moeten invoeren, zowel aan de verzendkant als aan de ontvangstkant. Alle digitale handtekeningen moeten geregistreerd staan, en de identificatiecode van iedere binnenkomende e-mail moet daarmee vergeleken worden. Het is dan ook de verwachting dat het invoeren van deze beveiliging enkele jaren in beslag zal nemen.

Vergelijkbare artikelen