FANtv-nl-logo-mobile

Ongewenste cadeaus op Marktplaats

Vlak na Sinterklaas en Kerst wordt Marktplaats.nl ieder jaar weer overspoeld met gloednieuwe spullen die te koop worden aangeboden. Daarom deden ze dit jaar een onderzoek naar ongewenste cadeaus.


Dit jaar blijken met name partners, ouders en vrienden uit te blinken in het geven van ongewenste cadeaus. Dat blijkt uit onderzoek van Marktplaats.nl naar het koop- en verkoopgedrag voor de feestdagen onder bijna 1400 gebruikers van de populaire advertentiesite. Het onderzoek toont verder aan dat de Nederlandse consument onder invloed van het economische klimaat de cadeaus voor de feestdagen dit jaar op een goedkopere manier aanschaft dan voorheen.Helft van de cadeaus valt niet in de smaak
Bijna de helft van de ondervraagden verwacht cadeaus die niet in de smaak vallen. Men krijgt deze cadeaus vreemd genoeg vooral van de personen die het dichtst bij hen staan: de partner, ouders of vrienden en kennissen. Tien procent van de ongewenste cadeaus wordt aan een ander weggegeven. Daarnaast is bijna een derde van plan een minder gewenst cadeau via Marktplaats.nl te verkopen. “Op deze manier brengt het nog wat op”, zeggen de respondenten. Voor Marktplaats.nl is dit geen nieuws: “De trend dat ongewenste cadeaus na de feestdagen worden aangeboden op Marktplaats.nl is bij ons een fenomeen. Ook dit jaar is een stijging te zien in het aanbod van cadeaugerelateerde artikelen”, zegt Eugenie van Wiechen, Managing Director van eBay.nl en Marktplaats.nl.


Verzorgingsproducten minst populair
De top drie van minst gewenste cadeaus onder Marktplaats.nl bezoekers zijn:  • Verzorgingsproducten

  • Huishoudelijke apparaten

  • Lekkernijen

Zoektocht naar (online) aanbiedingen
90% van de ondervraagden geeft aan onder invloed van het economische klimaat op een goedkopere manier cadeautjes aan te schaffen. Naast het feit dat de helft van de ondervraagden zegt meer dan ooit op aanbiedingen te letten, geeft bijna een derde aan online op zoek te gaan naar goedkopere, vergelijkbare cadeaus.


De rest van de ondervraagden bespaart in de cadeau-uitgaven door in goedkopere winkels dan gebruikelijk te shoppen of naar tweedehands winkels te gaan. Vijftien procent van de ondervraagden koopt dit jaar voor minder mensen cadeaus en hiervan zijn vooral vrienden, broers en zussen en collega's de dupe.


Liever geld dan kerstpakket
Artikelen uit het kerstpakket die minder gewenst zijn, worden door de ondervraagden niet zo snel online verkocht; ze worden aan een ander gegeven die er wel blij mee is of opgeborgen tot ze van pas komen. Ruim een derde van de ondervraagden is over het algemeen niet helemaal blij met het kerstpakket. Tweederde van de ondervraagden zou dan ook in plaats van het kerstpakket liever een bedrag aan contanten of een cadeaubon ontvangen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl