FANtv-nl-logo-mobile

Trends Sinterklaasaankopen 2010

Wat zijn deze Sinterklaas de cadeautrends? Bol.com, met een piek van 3 Sinterklaasverkopen per seconde een aardige ervaringsdeskundige, geeft opening van zaken.


Nu de goedheiligman voet aan wal heeft gezet in Nederland ziet Bol een flinke stijging in het aantal bestellingen. Kijkend naar het gedrag van de online kopende Sint zijn er enkele trends te zien.


1.  Consumenten beginnen in hun aankopen met de belangrijkste en vaak ook duurste cadeaus. “We zien dat de artikelen die bovenaan verlanglijstjes prijken ruimschoots voor Sinterklaas besteld worden. Het zijn dan ook vaak de grotere cadeaus die we ver voor pakjesavond verschepen terwijl vlak voor de dag de wat kleinere cadeaus in groten getale gekocht worden,” zegt Michel Schaeffer, marketing directeur bij bol.com.


2.  Cadeaus voor de feestdagen worden vaak in een luxere uitvoering gekocht. “Als je kijkt naar bijvoorbeeld kookboeken zien we een significante stijging in luxe uitvoeringen. Met name boeken waarin uitgebreide recepten voor kerstdiners staan zijn populair. Dit jaar zien we bijvoorbeeld dat Topkoks voor Thuiskoks erg goed loopt maar ook exclusieve cadeausets van kookboeken”, zegt Schaeffer.3.  Bij populair speelgoed is prijs doorslaggevend. Schaeffer: “Winkels die met prijzen van bijvoorbeeld Lego en Playmobil stunten, zien dat dit meteen effect heeft op de verkopen. Ouders vergelijken de prijzen nauwkeurig en de kleinste wijziging heeft grote impact op de verkopen.”


4.  Voor duurdere aankopen oriënteert de consument zich langer. “Als je je neefje een MP3-speler wilt geven, wil je er zeker van zijn dat het een goed apparaat is. We zien in het gedrag van bezoekers van onze winkel dat mensen zich langer oriënteren op de specs maar ook juist meer reviews lezen om tot een goede keuze te komen”, verklaart Schaeffer.


5.  Consumenten inspireren elkaar via social media. Schaeffer: “Artikelen op onze site worden meer en meer gedeeld via sociale media. In de aanloop naar de feestdagen zien we daarnaast dat ook cadeautips en verlanglijstjes een hot topic zijn in de timelines van de verschillende netwerken.”


Om klanten tegemoet te komen, heeft Bol een aantal acties ontwikkeld die helpen bij de feestdagenaankopen. Zo kunnen bezoekers van de winkel eenvoudig met meerdere mensen lootjes trekken. Daarbij vullen zij een verlanglijstje in waarna degene die voor hen een cadeau moet kopen kan aangeven welk presentje er gekocht gaat worden. Zo krijgen invullers van de verlanglijstjes geen dubbele cadeaus.


Bol biedt klanten extra inspiratie met de cadeauhulp. Deze hulp toont een selectie van cadeaus op basis van voorkeuren en persoonskenmerken van degene voor wie je een geschenk zoekt.


Bol.com ziet jaarlijks het aantal aankopen voor de feestdagen stijgen. De maandag voor Sinterklaas is traditiegetrouw de drukste dag. Vorig jaar verkocht bol.com toen nog drie artikelen per seconde.

Vergelijkbare artikelen