FANtv-nl-logo-mobile

Een complete website kopiëren met HTTrack

HTTrack is een gratis programma waarmee je een complete website (of een deel daarvan) naar je eigen computer kunt kopiëren.

De hele navigatie blijft daarbij behouden. Dat betekent dat je via de kopie lokaal over de website kunt surfen zoals je dat normaal online ook doet. Ideaal, want dat betekent dat je een website naar je laptop kunt kopiëren en deze dan op je gemak kunt lezen op een plaats waar je geen internetverbinding bij de hand hebt, zoals in de trein.

download-websites

Gemakkelijk in het gebruik
Een aantal dingen vallen op als je de HTTrack website copier voor het eerst gebruikt. Ten eerste het gebruiksgemak. Je moet voor een kopieeropdracht wat schermpjes door waarin je wat instellingen kunt aanpassen, zoals maximaal aantal te kopiëren pagina's en uit te sluiten bestandsformaten, maar als je een complete site wilt kopiëren kun je eigenlijk volstaan met het intypen van de domeinnaam en HTTrack gaat aan de slag.

Snel een website kopiëren
Vervolgens valt de snelheid op. Natuurlijk lenen websites als die van de Telegraaf, Nu.nl, Kieskeurig en Fantv.nl zich niet voor een volledige kopie. Deze zijn eenvoudigweg te groot. Maar de meeste websites bestaan uit slechts enkele tientallen pagina's en deze zijn binnen een minuut gekopieerd. Ook een website van enkele duizenden pagina's hoeft geen enkel probleem te zijn, al duurt dit natuurlijk een stuk langer.

Een bijna exacte kopie van een website
En als je klaar bent is het opvallend hoe identiek de kopie aan het origineel is. Vaak merk je niet eens dat je op je computer aan het surfen bent in plaats van op internet. Alleen mis je zonder internet-connectie bijvoorbeeld de banners (maar wie mist die nu echt), zijn filmpjes niet altijd beschikbaar en wil er bijvoorbeeld een achtergrond wel eens ontbreken. Dit zijn echter incidenten, in de meeste gevallen maakt HTTrack een bijna perfecte kopie.

Maar links van de gekopieerde website naar andere websites werken natuurlijk niet als er geen internetverbinding is. Deze sites zijn immers niet meegekopieerd.

 

 

 

Voor offline surfen en backups
HTTrack is een goed programma voor wie wel eens de inhoud van een website wil lezen terwijl er geen internetverbinding in de buurt is. Tevens is het een uitstekend programma voor bezitters van een website bij bijvoorbeeld een gratis host die geen backup mogelijkheid biedt. HTTrack kan dan gebruikt worden als backupprogramma om te voorkomen dat je al je werk verlies als de gratis host onverwachts de pijp aan Maarten geeft. Op die manier kun je in ieder geval de teksten van je webite redden.

HTTrack is er in twee versies. WinHTTrack voor Windows en WebHTTrack voor Linux/Unix/BSD. Het programma is Nederlandstalig.

Hieronder kun je deze gratis open source website copier downloaden.

Vergelijkbare artikelen