Privé-informatie sociale netwerken vaak misbruikt
Privé-informatie uit sociale netwerken wordt opvallend vaak door internetcriminelen gebruikt om toegang tot gegevens en bestanden te krijgen.
Een derde van de gebruikers van dit soort netwerken heeft te maken gehad met misbruik van privé-informatie. Dit blijkt uit een onderzoek van Webroot, een leverancier van beveiligingssoftware.
Uit het onderzoek blijkt dat leden van online sociale netwerken veel gevaar lopen als het gaat om identiteitsfraude, virussen en het stelen van financiële gegevens. Zo deelt tweederde van de leden – bewust en onbewust - informatie met vreemden. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1100 leden van Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter, Hyves en andere populaire sociale netwerken.
De resultaten van het onderzoek laten zien dat social networkers zich niet bewust zijn van de veiligheidsrisico's, die deelname aan deze sociale netwerken met zich meebrengen. Vooral de jongere gebruikers, tussen de 18 en 29 jaar, realiseren zich dit onvoldoende. Wel geeft 78% van de respondenten aan zich zorgen te maken over de privacy van hun gegevens op een online profiel. Echter, deze zorgen blijken niet uit het gedrag op de sociale netwerken;
- 80% van de respondenten beschermt online profiel onvoldoende tegen vindbaarbaarheid in publieke zoekmachines zoals Google.
- 59% van de respondenten weet niet wie hun profiel kan zien.
- 32% van de profielen bevat tenminste drie persoonlijke items op basis waarvan een gebruiker geïdentificeerd kan worden.
- 36% van de respondenten gebruikt eenzelfde wachtwoord voor verschillende websites.
- 28% accepteert 'uitnodigingen' van onbekenden en 36% hiervan verbergt zijn profielinformatie niet.
Eén van de manieren waarop hackers onrechtmatig toegang krijgen tot accounts is heel eenvoudig: ze raden wachtwoorden op basis van persoonlijke informatie die op een profielpagina staat. Een andere veelvoorkomende manier is het sturen van een bericht onder de naam van een vriend of kennis, waarbij de hacker gebruik maakt van het account van deze persoon.
Hierbij wordt vaak een prikkelende, maar vaak verkeerd geschreven, boodschap gebruikt die een link bevat naar een ogenschijnlijk normaal bestand. Maar als dit bestand eenmaal op een PC staat, kunnen er de nodige activiteiten plaatsvinden zonder dat een gebruiker het weet – vrienden spammen, online activiteit monitoren en persoonlijke informatie opslaan.
“Omdat ze zo snel groeien zijn sociale netwerken een eenvoudig doelwit voor hackers geworden. De tijd die leden doorbrengen op sites als Facebook groeide het afgelopen jaar drie keer zo snel als het normale internetgebruik”, aldus Mike Kronenberg, CTO van Webroot. “Drie op de tien personen die Webroot onderzocht heeft, hebben in het afgelopen jaar te maken gehad met misbruik van privé-informatie via een sociaal netwerk. Hierbij moet je denken aan diefstal van identiteit, virussen, spam en wachtwoorden die ongevraagd veranderd zijn. Het is dus erg belangrijk je bewust te zijn van de gevaren en te weten hoe je deze kunt voorkomen.
Kies daarom zorgvuldig een wachtwoord en gebruik deze niet voor meerdere websites. Zorg er daarnaast voor dat er een juiste antivirus- en antispywarebescherming op de PC draait”.