FANtv-nl-logo-mobile

Terranet: Gratis bellen via p2p voor telefoons

In Zweden werkt men aan een techniek die gratis telefoneren met mobiele telefoons mogelijk moet maken.


Een provider of telecomnetwerk is daarbij niet nodig. De mobiele telefoons vormen zelfs het netwerk. Het systeem is te vergelijken met dat van p2p via internet.
Telefoons staan direct met elkaar in verbinding, direct of via enkele andere telefoons.


Het bereik is 1 à 2 kilometer, maar door andere telefoons als tussenstation te gebruiken kan een kilometer of 10 worden overbrugd. De spraak wordt omgezet in datapakketjes, en deze springen van telefoon naar telefoon tot de eindbestemming is bereikt. Er kunnen maximaal zeven schakels worden gebruikt, dus op deze manier gratis bellen of sms'enis alleen in de regio mogelijk.


Landelijk of internationaal bellen zou wel kunnen, maar dat zou dan wel via internet of een telefonie-netwerk moeten. Een interessante optie zou zijn om een pc in te zetten die is voorzien van hardware waarmee hij de telefoongesprekken kan ontvangen. Deze kunnen dan via een p2p-netwerk op internet doorgestuurd worden naar de juiste regio, waar ze weer de ether ingestuurd worden. Dit zou dan gratis kunnen.

    Er zitten natuurlijk nadelen aan het systeem. Ten eerste moeten er genoeg mensen deelnemen met een voor deze techniek (Terranet) geschikte telefoon of pc. Als je iemand wilt bellen die zich op meer dan 2 kilometer afstand bevindt, moeten zich immers minstens één (meestal meer) andere Terranet-telefoons tussen beide gesprekspartners bevinden. Ook zou een gebrek aan geschikte frequenties een probleem kunnen vormen, en last but not least, de telecomproviders zullen er alles aan doen om dit systeem te dwarsbomen. In een "ideale TerraNet wereld" zijn ze immers overbodig.


Hoewel we hier ook graag gratis willen telefoneren en sms'en zien de mensen achter TerraNet vooral mogelijkheden in ontwikkelingslanden, waar weinig geld is om te telefoneren en waar het met de dekking van het huidige telefonie-netwerk vaak erg slecht gesteld is. In Tanzania en Ecuador wordt momenteel geexperimenteerd met de techniek die volgens Terranet-bedenker Anders Calius goed werkt. Echt een succes kan Terranet echter pas worden als de fabrikanten de techniek in hun telefoons gaan opnemen.

Vergelijkbare artikelen