FANtv-nl-logo-mobile

Screensavers voor wetenschappelijk onderzoek

Op kantoren worden computers gemiddeld 80% van de tijd niet gebruikt. De rekentijd die verloren gaat vertegenwoordigt een capaciteit waarbij de kracht van de grootste supercomputers in het niet valt.


De Universiteit van Berkeley zag enkele jaren geleden de mogelijkheden van deze ongebruikte rekenkracht al in, en ontwikkelde in 1999 het Seti@home programma. Via het ooit door de NASA opgezette SETI-project wordt naar buitenaards leven gezocht. Dit doen ze door zo veel mogelijk geluid uit de ruimte op te vangen en deze te analyseren.


Om patronen te vinden die kunnen duiden op leven is enorm veel capaciteit nodig. De universiteit besloot het publiek te vragen hiervoor zijn PC ter beschikking te stellen.

De Universiteit maakte een screensaver die ervoor zorgt dat een computer op de momenten dat hij niet gebruikt wordt geluiden uit de ruimte analyseert. Deze data wordt door een satelliet in Puerto Rico opgevangen en in pakketjes van 330Kb gesplitst en via Internet naar de vrijwilligers gestuurd die de screensaver hebben draaien. Afhankelijk van de snelheid van de computer is deze 10 tot 100 uur bezig met de analyse van deze gegevens. De resultaten worden via Internet weer naar de Universiteit gezonden. 2,8 miljoen mensen gebruiken de screensaver, wat aangeeft hoe groot de belangstelling is. Voor andere organisaties was dat aanleiding om met soortgelijke projecten te komen. De Universiteit van Oxford heeft in samenwerking met Microsoft en Intel een soortgelijke screensaver ontwikkeld die speurt naar een medicijn tegen de miltvuurbacterie. Het programma moet 3,5 miljard molecaire combinaties gaan onderzoeken.

Het Engelse Climate Dynamics zet in het Casino-21 project PC's van vrijwilligers in bij het voorspellen van het klimaat over 50 jaar. Er zijn zelfs bedrijven zoals United Devices die plannen hebben om deelnemers te betalen als ze hun ongebruikte computertijd ter beschikking stellen voor commerciële toepassingen  De nieuwste toepassing is echter op vrijwillige basis. De wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben een screensaver ontwikkeld die wordt ingezet in de strijd tegen kanker. De werking is gelijk aan die van het Seti@home project maar in plaats van geluiden wil men op deze manier 250 miljoen moleculen onderzoeken.
Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl