FANtv-nl-logo-mobile

Programma's tegen spyware

Spyware, er is bijna geen pc meer waar het niet op staat. Hoe kom je ervanaf? Hier geven we tips en waarschuwen je voor enkele valkuilen.Ad-Aware
Er zijn enkele programma's op Internet te vinden waarmee je de spyware die op je computer staat kan vinden en verwijderen. Een goed gratis programma is Ad-Aware van het Duitse Lavasoft. Dit programma speurt je computer af naar alle sporen die naar spyware wijzen. Gevonden bestanden kun je verwijderen en (indien je de backup-functie gebruikt hebt) eventueel weer terugzetten. Dit terugzetten kan nodig zijn omdat veel programma's die Spyware in zich hebben niet werken zonder deze spionage-module. Je kan achteraf dan nog altijd besluiten toch het betreffende  programma te draaien en de "spionage" maar op de koop toe te nemen.Andere programma's
Minder bekend als Ad-Aware, maar zeker even goed is het eveneens Duitse SpyBot. Het is echter ook mogelijk om het programma SpyBlocker te gebruiken wat de spyware niet verwijderd maar veel dataverkeer van deze programma's tegenhoud. Een vierde programma wat het vermelden meer dan waard is is Spywareguard. Dit is een programma dat ervoor zorgt dat er geen spyware op je computer kan worden geïnstalleerd. Nuttig, want voorkomen is beter dan genezen. Het is ook een goed bescherming tegen programma's die je browser proberen te kapen.


Kijk uit voor list en bedrog!
Wie een programma installeert om spyware van zijn pc te weren kan zich beter beperken tot de bekende programma's. Veel zogenaamde spyware-killers zitten namelijk zelf vol met spyware. Deze zijn vaak te herkennen aan het feit dat ze adverteren via de pop-ups die getoond worden door spyware (!). Ga dus nooit op deze advertenties in.


SpyBan en SpyWiper zijn voorbeelden van programma's die zelf stiekem de software installeren die ze zeggen te bestrijden. Bij SpyBan is dat de module Look2Me die pop-ups toont en overzichten van bezochte websites doorstuurt naar een advertentie-server, SpyWiper past de startpagina in de browser aan en toont misleidende reclameboodschappen. Echte spyware dus!


Bij de Amerikaanse handelswaakhond FTC zijn inmiddels klachten ingediend tegen makers van dit soort programma's. Op een speciale SpywareWarrior weblog kunnen de ontwikkelingen gevolgd worden. Wie een spyware-killer op zijn PC wil installeren kan het beste kiezen voor één van de bekende namen zoals Ad-Aware en SpyBot.  


Niet verwijderen, maar blokkeren
Behalve met AdAware kan je spyware ook te lijf gaan met firewall-software. Met deze software kan je ervoor zorgen dat programma's vanaf je PC geen gegevens het Internet op mogen sturen. Op deze manier voorkom je in ieder geval dat je persoonlijke gegevens en surfgedrag niet bij reclamebureaus terecht komen. ZoneAlarm is de meest populaire firewall voor privé gebruik. 

Vergelijkbare artikelen