FANtv-nl-logo-mobile

Het terugzetten van gewiste bestanden

Recuva is een nieuw programma waarmee je verwijderde bestanden kunt terughalen. Ook als deze niet meer in de prullenbak staan.


Iedere computergebruiker heeft er op een kwade dag wel eens mee te maken: Één of meerdere computerbestanden zijn per ongeluk gewist en in de prullenbak zijn deze niet meer terug te vinden. Paniek! want hoe krijg je die belangrijke brief of dat programmabestand nu weer terug? Wij kijken hier naar software om gewiste bestanden terug te halen.Recuva
Recuva is het nieuwste programma op dit gebied. Het is een freeware programma waarmee je gewiste gegevens kunt terughalen van een harde schijf, maar ook van disks, mp3-spelers en het geheugen van digitale camera's. De programma is zelfs in staat data te redden die door een systeemcrash of virus verloren is gegaan. Het werkt heel gemakkelijk en gebruiksvriendelijk via een lijst met  gewiste bestanden die op de betreffende disk of geheugenkaart worden aangetroffen. Deze lijst is op tal van manieren te doorzoeken en te sorteren. Je kunt ook kiezen voor weergave in een boomstructuur.


Restoration en Drive Rescue 
Ook met de programma's  Restoration en Drive Rescue is het mogelijk om onbeperkt verwijderde bestanden terug te zetten. Deze programma's zijn wat ouder dan Recuva dat onze voorkeur geniet.Tips voor bij het trerugzetten van gewiste data
Maar hoe komt het dat je een gewist bestand toch nog terug kunt zetten? Een gewist bestand wordt  in werkelijkheid niet echt weggehaald. Het wordt alleen uit de bestandenlijst weggehaald (het bestand wordt min of meer onzichtbaar) en de ruimte op de harde schijf wordt vrijgegeven om overschreven te worden.


Als een bestand geheel of gedeeltelijk wordt overschreven door andere data is het niet meer terug te halen. Het is dus belangrijk dat je een per ongeluk gewist bestand zo snel mogelijk terugzet. Hoe langer je wacht, hoe meer kans dat de gegevens overschreven worden. Deze kans neemt toe naarmate er minder schijfruimte vrij is op de harde schijf.Om deze reden is het ook aan te raden als je meerdere bestanden wilt terugzetten deze terug te plaatsen op een usb-stick of op een netwerk in plaats van op de harde schijf. Anders loop je het risico het ene verwijderde bestand met het andere te overschrijven. Ook kun je bovengenoemde programma's beter vast uit voorzorg installeren en niet pas als je ze nodig hebt. Je loopt anders de kans de verwijderde bestanden te overschrijven met het programma waarmee je ze wilt redden.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl