FANtv-nl-logo-mobile

EditPad, een heel uitgebreide Notepad

EditPad kun je zien als een heel uitgebreide Notepad. Een ideale tekstverwerker voor wie niet genoeg heeft aan de kale tekstverwerker uit Windows maar voor wie Word ook weer onnodig zwaar is.


De meest gebruikte tekstverwerker is Word, maar de meeste computeraars gebruiken alleen de meest eenvoudige functies van dit uitgebreide programma. Alsof je een Ferrari gebruikt als boodschappenauto! Word laadt door zijn omvang traag en handige functies zijn soms moeilijk te vinden tussen de honderden menu-keuzes. En soms lijkt die tekstverwerker zijn eigen leven te leiden en voert functies uit waar je helemaal niet op zit te wachten.


Notepad en Wordpad
Windows biedt zelf twee alternatieven: Notepad en Wordpad. Met WordPad is het mogelijk om enige opmaak als lettertypes, vette letters en kleuren aan een tekst toe te voegen. Voor wie zelfs deze opmaak niet nodig heeft kan Notepad gebruiken. Niet gehinderd door opmaak kun je je concentreren op de tekst zelf. Teksten knip en plak je uit andere programma's en documenten zonder dat je last hebt van lettertypes en andere opmaak die worden overgenomen uit het originele document. Moet er nog wat opmaak als vette of grotere letters aan de tekst worden toegevoegd, dan kan dit achteraf wel in WordPad, Word of, indien je de tekst mailt, in Outlook. Helaas is Notepad wel erg beperkt in zijn mogelijkheden. De teksten mogen niet al te lang worden, je kunt niet zoeken en ieder document moet in een apart programmavenster geopend worden.


EditPad
Er zijn echter teksteditors die het gemak van Notepad combineren met veel meer mogelijkheden. EditPad Lite bijvoorbeeld, een voor persoonlijk gebruik geheel gratis tekstverwerker voor het maken van platte (onopgemaakte) teksten. Het programma is klein en compact, maar biedt toch alle functionaliteit die je verwacht van de basisversie van een tekstverwerker.Heel plezierig is de mogelijkheid om meerdere documenten tegelijk te openen (net zoveel als je wilt). Je kunt wisselen tussen de geopende bestanden door op hun tabbladen te klikken. De grootte van al deze documenten is onbeperkt. 
Vooral voor wie Notepad gewend is, is EditPad een genot. Je hebt tal van handige tekstverwerkingsmogelijkheden tot je beschikking, je kunt in één handeling hoofdletters omzetten naar kleine letters (en omgekeerd), je hebt blokfuncties tot je beschikking waarmee je bijvoorbeeld blokken tekst als apart bestand kunt bewaren. Je kunt datum en tijd invoegen, meerdere handelingen ongedaan maken, en je kan zoeken en vervangen. Marges en lettertypes zijn (per document) in te stellen, en zelfs kop en voetteksten behoren tot de mogelijkheden. Voor het printen kun je een printvoorbeeld opvragen. Het programma is bovendien Nederlandstalig.


EditPad is wel een tekst-editor dus opmaak van de teksten is niet mogelijk. Zelfs de meest eenvoudige opties als vet en cursief ontbreken. Voor wie daar mee kan leven (zoals eerder gezegd kan opmaak later altijd nog in een ander programma worden toegevoegd) is het een prima tekstverwerker.

Vergelijkbare artikelen