FANtv-nl-logo-mobile

Handige foto-functies in XP

Windows XP kent enkele handige functies met betrekking tot het tonen en mailen van foto's. Extra software is dus niet altijd nodig.


Een digitaal fotoalbum
Om foto's te bekijken en erdoor heen te bladeren is geen aparte software nodig als je Windows XP gebruikt. Je kunt namelijk een map met foto's heel eenvoudig als een fotoalbum instellen. 


Ga hiervoor naar de betreffende map (bijvoorbeeld via "Mijn Computer"). Als je in de map met foto's staat, kies dan voor "Beeld" en selecteer daar "Filmstrip".  Alle foto's worden nu onderin het beeld als een strip weergegeven, met de op dat moment geselecteerde foto daar groot boven (zie afbeelding). Eventuele submappen met foto's worden ook fraai weergegeven. Het icoon van deze mappen bestaat uit de bekende gele map met daarin een compilatie van de eerste vier foto's uit de map.Aan de linkerkant worden enkele toepasselijke functies weergegeven. Deze functies kun je gebruiken om met een muisknik een dia-show van de foto's te starten, om de foto's uit te printen of om ze naar een cd te kopiëren.
Een foto mailen
Eveneens links staan enkele "bestands- en maptaken", waaronder de mogelijkheid om het bestand per e-mail te versturen. De meeste mensen mailen een foto door eerst naar hun mailprogramma te gaan en dan de betreffende foto daar als bijlage bijsluiten. Het heeft echter enkele voordelen om de opdracht vanuit de map te geven via de link in de "bestands- en maptaken".
Je krijgt hier namelijk de vraag of je de foto's wilt verkleinen voor je ze wilt versturen. Digitale foto's kunnen namelijk wel eens enkele Mb's groot zijn, en het is onnodig zulke grote bestanden te versturen als je de foto alleen maar even aan iemand wil laten zien.


Als je de foto verkleint zal deze tot enkele tientallen Kb's worden teruggebracht. Vervolgens opent zich een mailscherm waarin de (verkleinde) foto al als bijlage is bijgevoegd. Standaard zal de foto worden teruggebracht tot een formaat van 640x480 pixels, maar als je kiest voor meer opties kun je ook kiezen voor een formaat van 800x600 of voor 124x768Dit betekent niet dat de originele foto nu is verkleind. Windows heeft met het origineel niets gedaan maar een (tijdelijke) verkleinde kopie gemaakt.
Bovenstaande e-mail functie is ook op te roepen door in een map op een afbeelding te gaan staan. Op de rechter-muisknop te drukken en bij "Kopiëren naar" voor "E-mail ontvanger" te kiezen.

Vergelijkbare artikelen