Cassettes en lp's naar mp3 omzetten
Heb je nog een verzameling oude cassettes en platen liggen? Misschien een idee om deze eens een keer om te zetten naar mp3-bestanden of audio-cd's. Hier vind je de software die daar voor nodig is.
Heel veel mensen hebben nog steeds cassettes en lp's liggen met muziek. Vaak ongebruikt omdat het tegenwoordig allemaal cd en mp3 is wat de klok slaat. Misschien is het dan een idee om de verzameling oude geluidsdragers eens te digitaliseren. Wij kijken hier naar wat nodig is om je oude platen en cassettes om te zetten naar cd's en mp3-bestanden. |
Apparatuur koppelen aan de computer
Om dit te kunnen doen moet je natuurlijk nog wel beschikken over apparatuur om deze muziek af te spelen, en deze apparatuur moet gekoppeld kunnen worden aan een pc.
Deze koppeling vind meestal plaats met behulp van een versterker/stereoset en een kabel die je tussen deze set en de computer aanbrengt. De benodigde kabel beschikt aan de kant van de geluidsapparatuur over een rode en zwarte stekker en aan de kant van de pc over een enkele stekker die op de de Line-ingang van de geluidskaart van je computer aansluit. En dan heb je natuurlijk nog software nodig! |
Software voor opnemen en bewerken
Deze software moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je er geluidsstromen mee kunnen opnemen. In tegenstelling tot het geluid van audio-cd's is het geluid van cassettes en grammofoonplaten analoog. Dit houdt in dat deze niet als een bestand wordt ingelezen (zoals bij cd's) maar dat hij wordt opgenomen terwijl de muziek speelt, zoals ook bij opnames via een microfoon het geval is.
Een analoge opname is dus een exacte kopie van de muziek zoals deze is afgespeeld. Daarom is het ook belangrijk dat je goede apparatuur gebruikt die in optimale staat is. Bijvoorbeeld een pickup met een goede naald of een cassettedeck die recent gereinigd is met een schoonmaakcassette. Ook doe je er verstandig aan alle vinyl-platen goed schoon te maken voor je de opname begint. Iedere tik of kras hoor je immers. Helemaal storingsvrij zal de opname dan ook niet zijn. Dit brengt ons bij een tweede voorwaarde waaraan het benodigde programma moet voldoen, het moet in staat zijn correcties op de gemaakte opnames te doen.
Je moet tikken en kraakgeluiden kunnen verwijderen, ruis kunnen onderdrukken, toon en stereobalans kunnen aanpassen, surround-effecten toepassen en het geluid kunnen normaliseren. Gebruik deze filters en effecten wel met mate, de correcties hebben ook hun nadelen. Het onderdrukken van ruis gaat bijvoorbeeld ten koste van hoge tonen en het versterken van deze hoge tonen verterkt op zijn beurt de ruis weer. |
Een derde eis die we aan het programma stellen is dat we er op een eenvoudige en duidelijke manier muziekbestanden mee kunnen bewerken. Je kunt een complete LP of cassette dan in één keer opnemen en dit grote bestand achteraf in losse tracks opdelen en ongewenste passages verwijderen.
Het opnemen kun je in mp3-formaat doen of in wav-formaat. Het laatste is aan te raden als je de opnames meteen op een audio-cd wilt branden en deze niet op je pc wilt bewaren. Voor de opslag op je harde schijf neemt wav veel te veel ruimte in beslag.
Programma's die al deze eisen voldoen en erg populair zijn, zijn Adobe Audion en SoundForge van Sony. Hun nadeel: de prijs van respectievelijk 300 en 400 euro. Goedkopere oplossingen zijn PolderbitS en GoldWave. Deze zijn (zonder beperkingen) respectievelijk 2 weken en een maand gratis uit te proberen. Heb je ze langer nodig dan kosten ze 30 en 40 euro. We adviseren ze gewoon allebei eens te downloaden en uit te proberen. |
Mag het helemaal niets kosten, dan kun je misschien volstaan met Audiograbber. Dit freeware-programma is echter eigenlijk bedoeld voor het rippen en branden van cd's en biedt daardoor minder mogelijkheden om de kwaliteit op te krikken. Een andere optie is Nero Wave Editor. Dit programma is weliswaar niet gratis te downloaden, maar wordt wel met veel branders meegeleverd.