FANtv-nl-logo-mobile

Blender: 3D afbeeldingen en animaties maken

Wil je 3D afbeeldingen en animaties maken, dan is Blender een aanrader. Dit zeer uitgebreide programma is geheel gratis.

Als je op je computer 3D-animaties maakt, bijvoorbeeld voor een spelletje, is het niet te doen om alle losse tekeningen apart driedimensionaal te tekenen. Daarom zijn er speciale computerprogramma's ontwikkeld om 3D-animaties te maken. Normaal gesproken kosten dit soort programma's honderden, zo niet duizenden euro's. Er is echter ook een gratis open source programma waarmee dit mogelijk is: Blender. Dit is een oorspronkelijk in Nederland ontwikkeld programma dat echter door zijn afwijkende bediening niet aansloeg. Niet dat de bediening slecht was, maar deze week te veel af van soortgelijke programma's, waardoor het door veel gebruikers als onvriendelijk bestempeld werd.

Toen de ontwikkeling van het programma stopte, tot verdriet van de kleine maar trouwe groep gebruikers, maakte de  ontwikkelaars de code openbaar. De gebruikers kunnen zodoende zelf het programma doorontwikkelen en verbeteren. iets wat enthousiast opgepakt werd. Blender werd een open source project, en de verbeterde software is voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken.Met Blender kun je zowel aparte 3D tekeningen als animaties maken. Zowel het modelleren als het renderen geschiedt via dit programma. Voor het modelleren heb je veel mogelijkheden zoals polygon meshes, NURBS, metaballs en vector fonts. Bestanden uit veel andere 3D-programma;s kunnen worden ingelezen en ook de mogelijkheden om animaties te maken zijn bijzonder groot. Vooral ontwikkelaars van games maken vaak gebruik van dit programma.

Tags: tekenen, animatie

© FANtv.nl