FANtv-nl-logo-mobile

Online scannen op spyware

Panda Software heeft na zijn online virusscanner ook een programma online gezet waarmee je je pc kunt laten controleren op spyware, dialers en hacktools. 
    

Panda - een maker van anti-virus software - is vooral bekend van zijn online virusscanner. Via internet kan iedereen via deze website zijn pc scannen op de aanwezigheid van een virus. Nu is het bedrijf een soortgelijke dienst gestart voor het opsporen van spyware, adware, dialers en andere rommel. De Panda SpyXposer.


Zo'n online scan heeft grote voordelen. De gebruiker hoeft geen software te downloaden en te installeren, en de scanner is altijd actueel. Panda voert dagelijkse updates uit zodat de laatste spyware herkent wordt. De nieuwe dienst is dan ook populair. Volgens Panda waren er in de eerste vier maanden van het bestaan van de spyware-scanner al 6 miljoen besmettingen geconstateerd.


Nu nemen we dat cijfer met een korreltje zout want (zoals iedere spyware scanner) ziet ook Panda cookies als een besmetting, en deze onschuldige bestanden vind je op vrijwel iedere internet-pc.


De SpyXposer heeft een heel groot nadeel. Het controleert wel op spyware en adware, maar het haalt niets weg. Wat dat betreft blijft het een reclame-tool voor de niet-gratis software van Panda, die de rommel wel kan verwijderen. Wat dat betreft is de SpyXposer absoluut geen vervanger van software als Ad-Aware, BitDefinder en - onze favoriet - de Windows Defender. Deze software beschermt ook nog eens je computer terwijl je deze gebruikt, terwijl de SpyXposer alleen op verzoek je schijf scant.


De SpyXposer moet je dus vooral zien als een tooltje om even een pc te scannen waarop geen spywarescanner aanwezig is. Een noodoplossing dus. Voor een echte beveiliging adviseren we je een van de bovenstaande programma's.

Vergelijkbare artikelen