FANtv-nl-logo-mobile

De Microsoft Expression programma's

Expression is een suite van drie programma's voor websitemakers en designers die in 2007 op de markt komt. Tot die tijd is de beta-versie gratis te downloaden.


Onder de naam Microsoft Expression Web Designer  - het programma om websites mee te maken - hebben we onlangs al behandeld. Dit maal kijken we naar de twee andere titels in deze reeks: Graphic Designer en Interactive Designer. Hiermee maak je respectievelijk interactie onderdelen (een soort Flash) en graphics voor de websites.Expression Interactive Designer
Met de Expression Interactive Designer kun je animaties maken die te vergelijken zijn met Flash. Je kunt dit programma dan ook zien als een regelrechte concurrent van Adobe's Macromedia Flash. Met Interactive Designer is het zelfs mogelijk animaties te maken die meer geavanceerd en complex zijn dan met Flash mogelijk is. Dit komt doordat de software heel nauw met de grafische kern van Windows Vista samenwerkt. Hierdoor kan een ontwikkelaar van websites op een eenvoudige manier de videokaart in de pc van de bezoeker laten aanspreken, iets wat tot nu toe vrijwel onmogelijk was.


Interactive Designer kan door ontwikkelaars worden gebruikt om onderdelen aan een website toe te voegen die interactie met de bezoeker mogelijk maken. De gemaakte toepassingen worden opgeslagen in xaml-formaat. Deze kunnen beweging, video, audio en 3D-elementen bevatten.


Het grote voordeel is dat vormgevers met deze software meteen een applicatie kunnen afleveren. Het is niet nodig - zoals nu nog vaak gebruikelijk - dat een vormgever een ontwerp maakt, dat door een ontwikkelaar zo goed en zo kwaad mogelijk in een programmacode wordt nagemaakt. Deze hele stap valt weg.Expression Graphic Designer
De Expression Graphic Designer is een voortzetting van Acrylic, een product van het softwarebedrijf Creature House dat in 2003 door Microsoft is overgenomen. Deze software is een mix van een pixelgebaseerd tekenprogramma zoals Photoshop met een vectorprogramma als Illustrator. Het programma werkt met lagen en er zijn veel filters en fucties.


De grafische ontwerpen kunnen naar andere formaten worden geexporteerd, waaronder tiff, eps, psd, pdf en xaml. De grafische elementen kunnen in ondermeer MS Office en Visual Studio gebruikt worden.


Met de drie onderdelen van de Microsoft Expression suite opent Microsoft vol de aanval op Adobe. Om de doelgroep (websitebouwers) kennis te laten maken met de programma's zijn deze gratis te downloaden en te gebruiken. Dit laatste is minimaal mogelijk tot 1 februari 2007. Wat de software dan gaat kosten is nog niet bekend. Hou er wel rekening mee dat het beta-versies zijn. Het product zo als dat straks op de markt komt kan dus iets verschillen met de te downloaden versies.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl