FANtv-nl-logo-mobile

Gimpshop. Gimp in een Photoshopjasje

Gimp is een gratis programma met bijna evenveel mogelijkheden als Photoshop. Op het gebruiksgemak is echter veel kritiek. Maar er is Gimpshop!

Gimp is een populair gratis fotobewerkingsprogramma dat vanwege zijn vele mogelijkheden vaak met Photoshop vergeleken wordt. Toch kijken ervaren Photoshoppers vaak nog onwennig tegen dit programma aan. Functies kunnen dan wel aanwezig zijn, maar werken misschien net iets anders, of zijn in heel andere menu's terug te vinden dan bij Photoshop. 

Gimp een open source programma. Dat betekent dat iedereen de broncode kan gebruiken voor een eigen versie van het programma. En dat is wat de ontwikkelaars van Gimpshop gedaan hebben. Ze hebben het oorspronkelijke Gimp als basis genomen en daaromheen een nieuwe interface gebouwd met menu's, dialoogschermen, sneltoetsen en andere besturingsonderdelen die sterk lijken op die van Photoshop. Van twee druppels water kunnen we niet spreken, zo ver wilden de makers ook weer niet gaan, maar de overeenkomsten zijn zeer groot. Hierdoor voelt iedereen die Photoshop kent zich meteen thuis in dit gratis programma.

Maar ook gebruikers die Photoshop nooit gebruikt hebben kunnen waarschijnlijk beter overweg met Gimpshop dan met Gimp. Er is namelijk nogal wat kritiek op het gebruiksgemak van dat programma.

Tags: gratis software, fotobewerking