FANtv-nl-logo-mobile

CinePaint: Video bewerken en retoucheren

CinePaint is een gratis open source programma om hoge resolutie foto's en filmbeelden te bewerken en te retoucheren.

 

Het is gebaseerd op een andere open source programma, Gimp. De naam was vroeger dan ook FilmGimp, maar het programma is qua mogelijkheden steeds verder van Gimp af komen te staan, en heeft daarom zijn eigen naam gekregen.

Dat het een professioneel programma is voor het bewerken van video blijkt wel uit de lange lijst van films waarbij FilmGimp / Cinepaint is gebruikt. Hierop tref je titels als 2 Fast 2 Furious, Harry Potter, Stuart Little, League of Extraordinary Gentlemen en Spider-Man. Nu betekent dat niet dat de volledige film uit dit programma is komen rollen, maar bepaalde beelden en/of scenes zijn er wel mee bewerkt. En het feit dat studio's als Dreamworks en Hammerhead deze software gebruiken betekent wel dat je te maken hebt met een programma dat kwaliteit levert.

 

 

In feite is CinePaint een verzameling modules met elk hun eigen functies. Je kunt beeld voor beeld mee retoucheren, storing mee weghalen, achtergronden en 3d-modellen mee maken en render-fouten mee corrigeren.

Voor wie serieus aan videobewerking wil doen kan heel veel plezier aan Cinepaint beleven. Maar kijk uit, het is geen video-editor! Je zet er geen films mee in elkaar, maar bewerkt de beelden. Je kunt Cinepaint ook gebruiken om hoge resolutie foto's

Het programma is beschikbaar voor ondermeer Windows, Mac OS X en Linux.

 

Tags: Videobewerking, gratis software, fotobewerking