FANtv-nl-logo-mobile

Linux op je afgedankte computer

Je stokoude computer kan een tweede leven krijgen als internet-pc of webserver met Damn Small Linux. Dit grafische besturingssysteem vraagt maar heel weinig van je PC.

Heb je nog ergens een oude computer ongebruikt in de hoek staan omdat deze niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet? Met Damn Small Linux kun je deze misschien een tweede leven geven. Dit besturingssysteem draait al op een stokoude PC met een  486 processor en heeft slechts 16 MB aan intern geheugen nodig.

Het complete pakket aan software (besturingssysteem en applicaties) is slechts 50 MB groot, en toch beschik je dan over een grafische Linux-omgeving waarin je kunt websurfen, mailen, tekstverwerken, een messenger kunt gebruiken en zelfs een webserver kunt draaien. Alle basis-functionaliteiten zijn aanwezig.

Je oude PC kan zodoende weer dienst doen extra internet-PC, maar ook de webserver-functie is handig. Je kunt muziek en foto's op de computer plaatsen en deze  via internet beschikbaar stellen. Zodoende kun je vanaf een andere pc - in je eigen huis, op je werk, of bij vrienden - altijd  bij je bestanden komen. Via de MyDSL beheertool kun je eenvoudig  uitbreidingen op DSL installeren. Kenmerk van de extensions is dat ze allen weinig geheugen vergen, en dus geschikt zijn voor oude computers.

De totale omvang van Damn Small Linux (DSL) wordt door de makers binnen de 50 MB gehouden omdat de complete distributie dan op een mini-cd of usb-stick past.  Damn Small Linux is er namelijk eigenlijk voor bedoeld de gebruiker een mobiele "Linux-computer" te geven die op een cd, usb-stick of geheugenkaart past. Hiermee kun je dan op een willekeurige computer mee opstarten en onder Damn Small Linux mee werken. Een usb-stick is daarbij het meest ideaal omdat je dan ook je gebruiekrsbestanden op de stick kunt wegschrijven en meenemen. Er moet hierbij wel worden opgemerkt dat het vaak vrij lastig een usb-stick zodanig 8in te stellen dat je er mee kunt opstarten, vooral bij oudere PC's.

Maar op je oude computer kun je de 50 MB natuurlijk gewoon op de harde schijf zetten. DSL is dan vooral een lekker compact en vederlicht besturingssysteem waar toch heel veel mee mogelijk is.

Damn Small Linux is hieronder gratis te downloaden.

Tags: gratis software, Linux