FANtv-nl-logo-mobile

Uitgebreid tekenprogramma voor kinderen

Programma's als Gimp en Photoshop zijn veel te ingewikkeld voor kinderen. Voor kinderen van 3 tot 12 is er daarom Tux Paint. Voor PC en Android.

Dit gratis open source programma is speciaal voor kinderen gemaakt. Dat blijkt al meteen uit de lay-out, die is totaal afwijkend van andere tekenprogramma's. De menu's zijn kleurrijk, met enorm grote iconen en er wordt veel gebruik gemaakt van symbolen. Dat laatste is natuurlijk gedaan om het ook de allerkleinsten, die nog niet kunnen lezen, makkelijk te maken.

 

 

De bediening is net zo "grof" als de iconen, en het programma is ook niet gemaakt om er heel nauwkeurig mee te tekenen. Instellingen aanpassen gaat via een apart programma, zodat de kinderen niets per ongeluk kunnen aanpassen.

Handig is de automatische bewaarfunctie, die er ook voor zorgt dat de programma start met een de als laatst gemaakte tekening bij een vorige sessie. Want probeer een kind van 3 maar eens uit te leggen hoe hij zijn tekeningen moet laden en saven. Ook heeft het "papier" een vaste grootte dat op het scherm past. Er hoeft dus niet gescrold te worden.

Maar niet alleen de bediening en het uiterlijk zijn op kinderen gericht. Ook beschikt Tux Paint over functies waarover andere tekenprogramma's niet beschikken. Zo kunnen de kids bijvoorbeeld stempelen en speelse geluiden toevoegen, en er zijn effecten ("tovergereedschap") beschikbaar die speciaal voor kinderen bedacht zijn. 

 

 

Het programma maakt weinig gebruik van tekst. Maar de tekst die er is, is in het Nederlands beschikbaar. Tux Paint is beschikbaar voor diverse besturingssystemen. Het is ooit begonnen als Linux-programma (Tux is de naam van de Linux-pinguïn), maar kinderen van Windows-ouders kunnen nu ook naar hartelust digitaal tekenen. En sinds kort is er ook een Android versie voor op een tablet of smartphone.

Tags: gratis software, kinderen, gratis apps, tekenen